TANJA SOCIJALNA POMOĆ

Granica siromaštva: 1850 kuna po osobi

07.01.2013 u 16:15

Bionic
Reading

Najveća promjena koju nosi novi Zakon o socijalnoj skrbi jest što će se ograničiti maksimalan iznos novčanih pomoći koje pojedino kućanstvo prima.

Večernji list doznaje da će se kao gornja granica uzeti takozvana 'linija siromaštva'. Riječ je o statističkoj kategoriji, odnosno o iznosu prihoda koji je Državni zavod za statistiku uzeo kao granicu ispod koje se upada u siromaštvo.

Inače, stopa siromaštva u Hrvatskoj u 2011. popela se na 21,1 posto. Najviše je siromašnih među nezaposlenima i umirovljenicima, a gotovo 6 posto ljudi koji su zaposleni smatra se siromašnima.

Granica je siromaštva u kunama godišnji prihod od 25.200 kuna za jednu osobu, odnosno 50.904 kune za četveročlanu obitelj s dvoje odraslih i dvoje djece. To su primanja od 1850 kuna, odnosno 4242 kune mjesečno, i to je granica koju će Ministarstvo socijalne politike i mladih vjerojatno uzeti kao gornju granicu za isplatu novčanih pomoći korisnicima socijalne skrbi.

Zakon o socijalnoj skrbi, koji je u izradi, onemogućit će primanje socijalne pomoći svima koji imaju štednju u bilo kojem obliku, a pomoć više neće moći primati ni osobe koje imaju u vlasništvu vrijednosne papire, primaju dividendu, imaju imovinu, nekretnine, primaju honorar ili imaju neke druge oblike primitaka. Neće više biti moguće ni da pojedinci socijalnu pomoć kumuliraju kroz više centara i jedinice lokalne samouprave.