PRIJATELJSKA POMOĆ

Jakovini kredit dao Ivan Pavelić i postao šef Hrvatskih šuma

31.12.2012 u 11:52

Bionic
Reading

Propali biznis ministra Tihomira Jakovine kreditirale su banke, ali i osiguravajuća kuća na čijem čelu je bio njegov intimni prijatelj Ivan Pavelić, isti onaj kojega je ministar doveo na čelo Hrvatskih šuma

Kao predsjednik Uprave Helios osiguranja, Ivan Pavelić je 2006. odobrio ministrovoj tvrtki 60.000 eura, doznaje Večernji list.

Sam Pavelić o odluci o kreditu ne vidi ništa sporno. Ipak priznaje da se sjeća Jakovinina kredita, ali tvrdi da je o njemu odlučivao kreditni i nadzorni odbor.

'Osiguranje Helios imalo je u to vrijeme 3.500 partija kredita, a svaki od kredita odobravan je prema određenim kriterijima', kazao je Pavelić za Večernji list pa napomenuo da 'kredit nije usluga nego ugovorni odnos'.

Sporna tvrtka ministra Jakovine TJ-Prom kao kolateral za kredit dala je hipoteku na gospodarske zgrade, koju je osiguranje prihvatilo iako nekretnina nije imala uporabnu dozvolu.

Jakovina je uz kredit od Heliosa, sredinom ožujka 2006. podigao i kredit od 97.250 švicarskih franaka kod PBZ-a i za taj kredit jamčio obiteljskom kućom i dvorištem od 1.250 četvornih metara.

Ni to mu nije bilo dovoljno pa je tijekom 2007. prepisao svoje poljoprivredno zemljište na tetu Simeonu Klepac. Ona je zatim u Hrvatskoj poštanskoj banci podignula zajam od milijun kuna, a banci je kao osiguranje dala hipoteku na tih 29 tisuća četvornih metara zemlje tretirane kao voćnjak, mada voćki na njoj nema.