DEAL OD 35 MILIJUNA EURA

Agrokor prodao još osam nekretnina američkom fondu

28.12.2012 u 10:40

Bionic
Reading

W. P. Carey, američka kompanija specijalizirana za investiranje u nekretnine, potpisala je još jedan 'sale-leaseback' ugovor s koncernom Agrokor Ivice Todorića. Riječ je o kupnji osam objekata trgovačkog lanca Konzum, koji posluje u sklopu Agrokora, ukupne vrijednosti 34,6 milijuna eura

Objekti, kako se navodi u obavijesti koju je W. P. Carey dao putem burze u New Yorku, nalaze se u okolici Zagreba i na obali. Trgovački objekti su različitih formata: od modernih hipermarketa do tradicionalnih supermarketa.

Nakon ugovora o prodaji, Agrokor s W. P. Careyjem sklapa dugoročne ugovore o najmu tih objekata. U W. P. Careyju su prilikom potpisivanja ugovora istaknuli da je to njihov četvrti 'deal' s Agrokorom tijekom posljednje tri godine. Naglašavaju i kako je 'Agrokor za njih atraktivna kompanija koja je otporna na krizu'.

Ukupno je dosad Agrokor s W. P. Careyjem potpisao dugoročno financiranje u iznosu od 192 milijuna eura, istaknuo je vlasnik i predsjednik koncerna Ivica Todorić.

Najveći 'sale-leaseback' ugovor s Amerikancima bio je onaj iz 2010. godine za nekretnine distributivno-logističkog centra Konzuma na Žitnjaku. Riječ je o transakciji teškoj čak 77 milijuna eura.

Inače, 'sale-leaseback' ugovori su 'elegantni' načini da kompanije dođu do gotovine. Posebno to odgovara trgovačkim lancima kojima nije važno jesu li vlasnici nekretnina. Agrokor je u jaču monetizaciju nekretnina ušao tijekom posljednjih nekoliko godina, a W. P. Carey je jedan od nekoliko fondova tog tipa s kojima surađuju.

Vodeći trgovački lanac u državi, Konzum, trenutačno tako ima između 20 i 25 posto objekata u svom vlasništvu, dok je ostatak u nekoj vrsti najma (u Hrvatskoj imaju više od 700 trgovina).