RAZBIJANJE MONOPOLA

Cijene plina za industriju će osjetno pasti

19.12.2012 u 15:39

Bionic
Reading

U 2013. gospodarstvenici mogu očekivati značajno smanjenje cijene plina, doznajemo iz Ministarstva financija. Kako su nam pojasnili, na hrvatsko tržište opet se vraća ruski Gazprom, nakon što su u proteklom razdoblju cijene plina određivali Ina i talijanski ENI

U Ministarstvu financija tvrde da je na hrvatskom tržištu plina u protekle dvije godine vladala monopolna situacija zbog kojeg su hrvatske tvrtke plaćale skuplji plin. 'Nakon donošenja Zakona o tržištu plina Ina i ENI su se dogovarali o cijeni plina', tvrde izvori u Ministarstvu financija.

Podsjetimo, Prirodni plin, članica INA grupe, krajem 2010. zaključila je ugovor za dobavu prirodnog plina s talijanskom kompanijom ENI, što je ujedno značilo i prekid suradnje s dugogodišnjim dobavljačem plina, ruskim Gazpromom.

U Ini su tada tvrdili o da je odabran visoko pouzdani dobavljača pod najpovoljnijim uvjetima u smislu najbolje moguće cijene i fleksibilnosti uvjeta.

Kako bi pomogla industriji Vlada je svojim odlukama limitirala cijenu plina. Ipak, cijena je postupno rasla, pa je tako ljetos Vlada podigla cijenu plina za povlaštene kupce, odnosno za industriju s godišnjom potrošnjom manjom od 100 milijuna m3, na najviše 2,75 kuna.

Iz Ministarstva financija doznajemo da povratak ruskog Gazproma na hrvatsko tržište znači smanjenje cijene plina za oko 0,7 kuna po kubičnom metru.