DANAK ZABRANI PUŠENJA U ZAGREBU

Zatvoreno stotinjak lokala, otpušteno 400 ljudi

09.06.2009 u 16:39

Bionic
Reading

Udruženje ugostitelja Zagreba okuplja oko pet tisuća vlasnika kafića, restorana i klubova te je najveće takvo udruženje u Hrvatskoj. Zbog toga je, uz Ceh ugostitelja HOK-a, najglasnije i najaktivnije u zahtjevima za izmjenu zakona koji zabranjuje pušenje u lokalima. Povodom toga razgovarali smo s njegovim predsjednikom Nenadom Šepakom.

Koliko je pao promet u kafićima i lokalima u Zagrebu?

U ugostiteljskim objektima koji nemaju terasu, a registrirani su kao barovi, zabilježen je pad prometa od 80 posto. Slično je i s lokalima u šoping centrima, poslovnim zgradama, u prolazima. Objekti s terasom u odnosu na prošlu godinu zabilježili su pad od 15-20 posto, ali samo zbog toga što je lijepo vrijeme. Općenito, unutrašnjost lokala zjapi prazna jer smo mi socijalizirano društvo pa i pušači i nepušači sjede vani. Kad se sve zbroji i oduzme, realni pad prometa je oko 50 posto.

Koliko je ugostitelja zatvorilo svoje lokale i tko je najugroženija skupina?

Dosad se, u ovih dvadesetak dana primjene zakona, zatvorilo oko stotinjak objekata te je minimalno 300-400 ljudi ostalo bez posla. Nakon što prođe mjesec dana i zabilježi se prvi minus, tek će tada mnogi ugostitelji početi razmišljati kako dalje. Ako izgube nadu da će se zakon izmijeniti, stavit će ključ u bravu, inače će ući u još veće dugove. Veći ugostitelji, oni koji su pozicionirani, nekako će prebroditi ovu krizu. Najugroženiji su naši djelatnici kojima je ovo jedini izvor prihoda. U opasnosti su mali ugostiteljski objekti, gdje vlasnici rade s članovima svoje uže obitelji, a takvih je gotovo trećina od ukupnog broja ugostitelja u Hrvatskoj. Samo u Zagrebu 60 braniteljskih obitelji vodi male, obiteljske lokale. Što će biti s tim ljudima?

U Koprivnici i Vinkovcima ugostitelji su odlučili provesti jednodnevni štrajk. Planirate li i vi nešto slično?

Nenad Šepak

Svakodnevno primamo pozive da poduzmemo radikalnije mjere. Mnogi su za štrajk, da se izađe na ulicu i blokira promet. Stav je udruženja da se još uvijek ne poduzimaju takve akcije te da se nastave pregovori. Dobili smo obećanje iz Ministarstva zdravstva da će se u slučaju pada prometa ići u hitnu izmjenu zakona. Dobro bi bilo da se u razgovore uključi i Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo turizma, jer se na ugostiteljstvo veže čitav niz sektora te će naši gubici izazvati domino efekt. Strah me samo da se to sve ne oduži do jeseni, što će biti pogubno za mnoge poduzetnike i obrtnike. Porezna uprava i Zavod za zapošljavanje tek će za tri-četiri mjeseca izaći sa statističkim podacima o broju zatvorenih objekata i otpuštenih ljudi.

Zbog čega Vlada do sada nije uvažila vaše prijedloge? Bunite se protiv zakona više od godinu dana. Znači li to da imate slabe lobiste?

Možete vi lobirati koliko hoćete ako druga strana nema sluha. Još u šestom mjesecu prošle godine predlagali smo austrijski model koji omogućuje objektima manjim od 50 četvornih metara da se sami odluče hoće li biti pušačko ili nepušačko mjesto. Upozoravali smo što će se dogoditi i da nije pametno donositi tako rigorozan zakon u vrijeme recesije. Od 27 zemalja EU samo 10 država ima takav zakon. Dan danas mi nije jasno zbog čega je zakon donesen po hitnom postupku. Mi Hrvati nekad želimo biti veći katolici od samoga Pape.

Kako je nastupila zabrana pušenja, pojedini zagrebački lokali su terase proširili i na parkirališna mjesta. Je li to dogovoreno s gradskim vlastima?

Grad nam je izišao u susret smanjivanjem cijene najma javnog prostora za 30 posto. Ali to nema veze s pušenjem, već je to bio jedan od naših prijedloga u borbi protiv recesije. Kad je na snagu stupio sporni zakon, dogovorili smo s gradom da se uz dozvolu pojedinim lokalima dopusti da dva-tri parkirna mjesta postave stolove i stolice. Ne smije se zaboraviti da su prije četiri godine pojedini ugostitelji ostali bez svojih terasa jer se išlo u povećanje broja parkirališta. Međutim, tada nije bio toliki broj javnih garaža.

Mislite li da će ugostitelji tužiti državu da bi nadoknadili svoje gubitke?

Tužba je individualna stvar svakog ugostitelja. Udruženje tu može pomoći samo svojim preporukama. Jasno je da nam je nekima uskraćeno pravo na rad i sigurno će biti ugostitelja koji će to pokrenuti. Zanimljivo je da, otkad je krenula cijela ova priča, Porezna uprava je poslala svoje inspekcije da pročešljaju poslovanje najvećim i najjačim ugostiteljima. Nadam se da to ne rade da bi tako dokazali da do pada prometa nije došlo i da se mi bunimo protiv zakona bez veze.

Koja je vaša procjena? Hoće li ministar Milinović popustiti?

Na kraju će doći do izmjene zakona, ali se samo bojim da se to ne oduži. Nema se vremena za čekanje. Mnogi neće moći izdržati duže od dva do tri mjeseca. Kad dođu prve kiše i jesen, bit će još gore. Zakon se mora hitno izmijeniti!