STRATEŠKI PARTNERI

'Mnogi su izdali Izrael, ali ne i Hrvatska'

12.12.2012 u 17:04

Bionic
Reading

Hrvatsko-izraelski poslovni klub i veleposlanstvo Države Izrael na već tradicionalnom blagdanskom druženju predstavili su uzlazak izraelskog kapitala u Hrvatsku. Veleposlanik Države Izrael Yossi Amrani ponosno je istaknuo dva izraelska investicijska projekta. Projekt Teva-Pliva vrijedan 200 milijuna dolara te projekt golf terena na Srđu u Dubrovniku vrijedan milijardu dolara. Najavio je i nove investicije na području poljoprivrede, turizma i tehnologije

'Izraelski ulagači u Hrvatsku su investirali već stotine milijuna dolara. Na prošlogodišnjem susretu smo najavili dva značajna projekta od kojih je jedan realiziran, a za drugog vjerujemo da će biti 2013. Projekt Teva-Pliva vrijedan 200 milijuna dolara predstavlja veliki doprinos hrvatskom gospodarstvu. Pred projektom golf terena u Dubrovniku, investicijom Aarona Frenkela vrijednom milijardu dolara, stoji nekoliko prepreka, međutim, nadamo se vrlo brzoj realizaciji. Planiraju se i novi projekti u poljoprivredi, turizmu i tehnologiji. Hrvatska je strateški partner Izraela, te moram naglasiti da su nas mnogi naši prijatelji izdali i ovim vam putem zahvaljujem što vi niste glasali protiv Države Izrael', rekao je veleposlanik Amrani, podsjećajući na nedavno glasovanje o statusu Palestine u Ujedinjenim narodima.

Amrani je ovim putem još jednom naglasio važnost hrvatsko-izraelskih veza te je dodao da su izraelske investicije u Hrvatskoj najveće izraelske investicije u nekoj stranoj zemlji 2012.

Dragan Primorac, predsjednik Hrvatsko-izraelsko poslovnog kluba, rekao je kako je danas više nego ikada potrebno biti prijatelj i biti iskren, što je i osnova ovog kluba. Naglasio je kako su posljednjih godina hrvatsko-izraelski odnosi vrlo intenzivni.

'Važni ljudi iz Izraela razmišljaju o konkretnim investicijama u Hrvatsku. Za izraelski narod emocije su vrlo bitna stavka, mi smo njihovi iskreni prijatelji te kao takvi trebamo stajati jedni uz druge. Međutim, postoje značajne birokratske prepreke koje koče izraelske investicije u Hrvatskoj, ali se nadamo da će se i to s vremenom riješiti. Izraelci svoj novac ulažu tamo gdje osjete da su dobrodošli, a to su osjetili u Hrvatskoj koja nema otvoreno niti jedno pitanje s Izraelom. Dapače, odnosi nikad nisu bili bolji. Izrael, doduše, nema puno vremena nagovarati druge države da prihvate njihov kapital. To je temeljna poruka. Izraelci kada dođu na neki teritorij, onda na njemu žele ostati dugo. A napokon se osjeti i odlučnost Republike Hrvatske. Izrael na Hrvatsku gleda kao na stratešku državu unutar Europske unije, kao na vrata, ulaz svog kapitala u EU', rekao je Primorac.

Na druženju se okupilo oko 200 uzvanika iz gospodarskog, političkog, medijskog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života Hrvatske i Izraela. Između ostalih, bili su tu sudac Ivan Turudić, odvjetnik Čedo Prodanović, bivši sportaši Dubravko Šimenc, Franjo Arapović, Dario Šimić i Nikola Vujčić, zatim Gordan Jandroković, Ivan Domagoj Milošević, Slaven Letica, Josipa Rimac, Damir Mihanović, Radovan Fuchs, Davor Bernardić, Petar Skansi te mnogi drugi.

Inače, cilj Hrvatsko-izraelskog kluba (CIBC) je osigurati ulazak izraelskog kapitala u Hrvatsku i regiju te hrvatskog gospodarstva u Izrael, ali i razvijati suradnju između dviju država na svim razinama.

Hrvatsko-izraelski poslovni klub čine uglednici iz javno-političkog, kulturnog i gospodarskog života Republike Hrvatske i Države Izrael, dok su vodeći hrvatski i izraelski gospodarstvenici i političari sastavni dio savjetodavnih tijela kluba.