NOVI KOLEKTIVNI

Odriču se božićnice i regresa ali plaće ne daju

12.12.2012 u 10:08

Bionic
Reading

Točno u podne javne službe potpisuju: nema božićnica u ovoj ni sljedećoj godini, nema regresa u 2013., izmijenjena je isplata naknade za prijevoz kao i jubilarne nagrade. Novi Temeljni kolektivni ugovor na četiri godine, kao i aneks kojim se privremeno ukidaju ova prava naće potpisati svi

Liječnici, dio medicinskog osoblja, djelatnici u kulturi, zdravstvu, socijalnoj skrbi, kulturi pa i dio školstva prihvatit će vladin prijedlog ušteda.

'Oko onoga što smo ispregovarali i onoga što smo potpisali ostajemo dosljedni i to ćemo potpisati. Bilo kakva druga smanjenja prava su neprihvatljiva', rekao je Ivica Babić iz Hrvatskog liječničkog sindikata.

A ta druga smanjenja, a u svrhu planiranih ušteda, nagađalo se, moglo bi biti linearno smanjenje osnovice svim javnim službama za pet posto. O tome nikad na pregovorima nije bilo riječi, kaže Spomenka Avberšek iz Sindikata zdravstva.

'Ako je Vlada mislila da će nama božićnica i regrese u dobroj mjeri, a onda će nakon tjedan dana ići u smanjivanje osnovice, onda ću reći da je to prijevara. To, bogami, neka se ne šale. Kako se znaju nastavnici i učitelji dići na noge, tako ćemo se znati dići i mi', izjavila je Avberšek.

Vladin pregovarač, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić tvrdi kako ne razmišljaju o tome. 'Želimo da se stvari riješe za stolom', kaže Mrsić.

'Kad govorimo o plaćama, ono što je sigurno da će plaće dolaziti na vrijeme i da će se radna mjesta sačuvati. To je ona ideja vodilja koja vodi ovu Vladu i u ovom proračunu', istaknuo je Mrsić.

Potpis na TKU neće staviti sindikati učitelja, nastavnika i visokog obrazovanja i znanosti, te medicinskih sestara, a kojima sljede pregovori o granskim ugovorima. Njima bi se pak regulirala isplata ukinutih koeficijenata na staž i složenost poslova, a što bi, u konačnici moglo značiti i smanjenje plaća u tim sektorima.