OSTAVKA RAVNATELJA APIU-a

Mikac: Polančeca nisam vidio dvije godine

28.05.2009 u 11:43

Bionic
Reading

Slododan Mikac, koji je na nedavnim lokalnim izborima izabran za dogradonačelnika Varaždina, podnio je ostavku na mjesto ravnatelja Vladine Agencije za promicanje izvoza i ulaganja (APIU) obrazlažući da ne može te dvije funkcije obnašati istovremeno

Iako je opovrgnuo pisanje Poslovnog dnevnika, prema kojemu daje ostavku zbog Damira Polančeca, Mikac ne skriva nezadovoljstvo potpredsjednikom Vlade, inače i predsjednikom Upravnog vijeća APIU-a za kojeg kaže da nije s njim u sukobu, ali da ga nije vidio dvije godine.

Naime, upravno vijeće APIU-a, u kojem sjede Vladini ministri, održalo je posljednju sjednicu još u travnju 2007. godine. Agenciju Mikac napušta zadovoljan njezinim uspjehom. Samo u prošloj godini realizirano je šest projekata koji su generirali više od tisuću radnih mjesta i izravnih ulaganja od 80,5 milijuna eura, ali je Mikac nezadovoljan zbog 'kočničara projekata'.

Mikac je istaknuo da je državni aparat neorganiziran i formalistički, pa stvara prepreke umjesto da ih uklanja. Tako je, primjerice, Strategija privlačenja stranih investitora čak dvije godine ostala bez odgovora odgovornih, a strani investitori nerijetko moraju tjednima čekati odgovor različitih državnih tijela.

Problematičnim smatra i rezanje budžeta za funkcioniranje Agencije, ističući da je upravo u vrijeme krize trebalo učiniti suprotno. Umjesto zaduživanja, država je mogla poraditi na korištenosti resursa, odnosno osmisliti projekte koje bi nudili na njezinom zemljištu stranim investitorima.

Ipak, Slobodan Mikac kazao je da se ne namjerava potpuno oprostiti od rada u Agenciji jer će, bude li interesa, sudjelovati kao savjetnik na projektima. O novom ravnatelju odlučit će Upravno vijeće na prijedlog Vlade, a dotad će ga mijenjati zamjenica Božica Lapić.