UPOZORENJE POSLODAVACA

Vlada povećava porezno opterećenje, a to je neodrživo

05.12.2012 u 11:33

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca smatra da Vlada tijekom prve godine mandata, unatoč dobrim namjerama i nekim dobrim potezima, nije poboljšala uvjete poslovanja i pokrenula gospodarstvo

U HUP-u vjerujemo da Vlada ima dobre namjere - izbjegnuto je rušenje kreditnog rejtinga, postignut određen napredak u sređivanju i stabilizaciji javnih financija, a Vlada je pokazala i dobru volju u smanjivanju opterećenja koje je u domaćem gospodarstvu među najvišima u svijetu, kaže se u odgovoru HUP-a na pitanje Hine kako ocjenjuje prvih godinu dana rada Vlade. U HUP-u napominju da ti Vladini parcijalni potezi u dobrom smjeru nažalost nisu rezultirali boljim uvjetima poslovanja i pokretanjem gospodarstva.

Štoviše, ističu poslodavci, rebalans proračuna za 2012. godinu pokazao je da se ukupno porezno opterećenje u Hrvatskoj, unatoč suprotnim najavama iz Vlade početkom godine i brojnim apelima poslodavaca, ove godine dodatno povećalo. Poslodavce ozbiljno zabrinjava i činjenica da Vlada u proračunu za 2013. godine planira rast poreznih prihoda koje bi trebalo platiti gospodarstvo, a to je po njihovom mišljenju neodrživo.

Poslodavci upozoravaju da istovremeno nisu pokrenute reforme koje bi rezultirale smanjenjem troškova poslovanja privatnog sektora i povećanjem efikasnosti i odgovornosti u državnom i javnom sektoru.

HUP smatra da Hrvatskoj treba strategija razvoja s naglaskom na ekonomske i industrijske politike, uz restrukturiranje javnog i državnog sektora, teritorijalni preustroj zemlje i redefiniranje jedinica lokalne uprave i samouprave. Moramo dinamizirati tržište rada, kapitala i znanja i pretvoriti antipoduzetničku u snažnu poduzetničku klimu, smatraju poslodavci.

Pritom podsjećaju da su poslodavci u HUP-ovu istraživanju stanje u gospodarstvu u ovoj godini ocijenili dvojkom, a nisu puno optimističniji ni u ocjeni okvira za poslovanje u 2013. godini.

Smatraju da je to prije svega rezultat nedostatka jasne ekonomske politike, izostanka strukturnih reformi, prevelikog opterećenja na poslovanje, administrativnih prepreka i, općenito, loše poslovne i investicijske klime koja ima tendenciju prelaska i u izraženu antipoduzetničku klimu.