NAJAVIO DVOSTRUKO VEĆE POTPORE

Maras bez komentara na vlastita obećanja o radnim mjestima

03.12.2012 u 15:01

Bionic
Reading

'U 2013. prvi put u mala i srednja poduzeća država će uložiti više nego u brodogradnju', najavio je ministar Gordan Maras predstavljajući nove mjere Ministarstva poduzetništva i obrta za 2013. godinu

Odlična vijest za male i srednje poduzetnike jest to da će im država kroz program 'Poduzetnički impuls' u 2013. plasirati dvostruko više sredstava nego ove godine. 'Radi se o 730 milijuna kuna, a kada se tome pridoda 500 milijuna kuna drugih ministarstva, iznos se penje na 1,23 milijarde kuna', naglasio je Maras.

Na obećanja o 50.000 novih radnih mjesta bez komentara

Zanimljivo je da ministar danas nije želio komentirati neostvarena obećanja s početka mandata. Podsjetimo, u  nastupnom govoru Maras je hrabro obećao: 'Naš kratkoročni cilj je do kraja 2013. otvoriti 50.000 radnih mjesta, 7.000 novih poduzeća i 13.000 obrta.'

Za razliku od dosadašnje prakse, dodjeljivat će se veći iznosi sredstava manjem broju korisnika. Na taj način očekuju se bolji efekti korištenja potpora.

'Vlada napušta sektorski način potpora i ide na horizontalni, a to je upravo podupiranje malog i srednjeg poduzetništva, i to onih programa kod kojih ocjena učinka potpore obuhvaća pokazatelje vidljive u poslovanju korisnika', naglasio je Maras.

Novost je i da će 'Poduzetnički impuls' trajati cijele godine. 'Kako se poduzetnici budu javljali, odmah će se ocjenjivati njihovi projekti', rekao je Maras.

Ministar je najavio i značajne promjene u osnivanju i financiranju poduzetničkih i industrijskih zona. Izmjenama Zakona omogućit će se središnjoj državi da na svom zemljištu osniva i direktno oprema poduzetničke i industrijske zone. Na taj način izbjeći će se lokalna administracija i omogućiti da se izgradi sustav potpora koji se temelji na intenzitetu poduzetničkih aktivnosti unutar zone.

Očekuju nas i promjene Zakona o obrtu s intencijom da se obrtnici dovedu u ravnopravniji položaj s ostalim gospodarskim subjektima. Novi zakon, između ostaloga, predviđa utvrđivanje 'imovine potrebne za obavljanje obrta' s ciljem ograničavanja odgovornosti obrtnika za nastale obveze te uvođenje instituta prijenosa obrta za životna osiguranja.

Osvrćući se na rezultate rada Ministarstva poduzetništva i obrta u prvoj godini mandata, Maras je naglasio pozitivne učinke sektora malih i srednjih poduzetnika koji su vidljivi u rastu prihoda za 1,5 posto, skoku izvoza od 9,3 posto i povećanju prosječnog broja zaposlenih za 11.950, odnosno 2,1 posto.

Blagi oporavak bilježe i investicije, a prekinut je i trend smanjivanja broja obrtnika. 'Možemo reći da je broj obrta i jednostavnih d.o.o.-a izjednačen s brojem zatvorenih obrta u ovoj godini', rekao je Maras.

Prezentaciju prvih godinu dana mandata tog ministarstva i planove za iduću godinu pogledajte ovdje.