U ŠTRAJKU 70.000 LJUDI

'Jovanović je vojnik partije koji treba odstupiti!'

29.11.2012 u 14:17

Bionic
Reading

U sustavu prosvjete, znanosti i zdravstva u štrajku je više od 70.000 ljudi, izvijestio je Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata, na konferenciji za novinare. Pozvao je ministra obrazovanja Željka Jovanovića da podnese ostavku te je najavio još veći štrajk, zajedno sa gospodarskim sindikatima, na proljeće

'Jovanović je vojnik partije! Poslušnik koji ne radi za boljitak prosvjete i znanosti. Ali još veći krivac od njega je onaj koji ga je imenovao', istaknuo je Ribić.

Sindikatima u štrajku stigla su brojna pisma potpore od sindikata iz realnog sektora, braniteljskih i nevladinih udruga, rekao je Željko Stipić, čelnik sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

'Podršku smo dobili i čak od sindikata bankarskih i financijskih djelatnika. To je nešto na čemu bi se vlast trebala zamisliti', istaknuo je Stipić.

Roditelji solidarni s učiteljima u štrajku

Anica Prašnik iz Sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara rekla je kako je razočarana ponašanjem Ministarstva zdravlja i ravnateljstava bolnica i domova zdravlja.

'I prije početka štrajka počelo je zastrašivanje medicinskih sestara. Prijeti im se otkazom, rečeno im je kako će se u kamionima uvesti sestre iz Albanije. Nisam ovo očekivala. To je invazija na sestre i na našu slobodu sindikalnog udruživanja', požalila se Prašnik.

Točni i potpuni podaci koliko je ljudi štrajkalo i koliki je bio odaziv u pojedimo sindikatu znat će se u posljepodnevnim satima, a za neke sindikate to će biti moguće tek sutra.