SVE ZA OBRANU SPORAZUMA

Sindikati se ne boje Preporoda nego poslodavaca

27.05.2009 u 14:01

Bionic
Reading

Napad Željka Stipića, čelnika sindikata Preporod, na sporazum o plaćama pogodio je čelnike osam sindikata javnih službi, ali još više su ih razbjesnile kritike od strane Hrvatske udruge poslodavaca (HUP). Sindikalisti su složni da su poslodavci mnogo ozbiljniji protivnik

'Njihovi pipci su dalekosežniji i utjecajniji. Preporod je mali sindikat čije se članstvo osipa. Poslodavci su protiv velikih izdvajanja za javne službe jer to za njih znači veće poreze. Pravi udari će tek uslijediti u narednim godinama, ali će sporazum teško srušiti. Branit ćemo ga i na sudu, a ako treba i štrajkovima', rekao je Vilim Ribić, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na današnjoj konferenciji za novinare.

Iako ga je Stipić jučer prozvao kao glavnog kreatora sporazuma koji će djelatnicima u javnim službama u narednih 15 mjeseci odnijeti jednu prosječnu plaću, Ribić nije želio previše govoriti o čelniku Preporoda.

'Tek ću reći da osjećam žaljenje. Stipić je, izgleda, fasciniran mnome umjesto da sanja neke ljepše snove', ustvrdio je Ribić.

Sindikati javnih službi odbacili su optužbe Preporoda da su oni krivi što će plaće ove godine biti smanjene. Prema njima, to se nije dalo promijeniti da su štrajkali sto dana, jer je to uzrokovano gospodarskom krizom, a zacementirano Vladinim rebalansom državnog proračuna.


'Sporazumom smo pokazali da smo socijalno osjetljivi i da smo spremni podijeliti sudbinu svih građana ove države. Nikad nismo tražili povećanje plaća odmah i sad. Samo smo tražili da nam se vrati oteto kad zemlja izađe iz krize', istaknuo je Ivica Babić, predsjednik Sindikata liječnika.

Prema sindikalistima, sporazum o plaćama javnih službenika natjerat će Vladu da krene u opsežne reforme u svim sektorima društva, pa tako i u javnom i državnom sektoru. Da posjetimo, u narednih šest godina, od 2010, za plaće zaposlenih u javnim službama Vlada će morati izdvojiti oko osam milijardi kuna.

'Bez reformi, sporazum je neprovediv. Konačno će ovo društvo krenuti u rješavanje nagomilanih problema', istaknuo je Ribić.

Sindikalisti su uvjereni da će njihovo članstvo na referendumu podržati sporazum, a Željko Stipić i Preporod, prema njihovim riječima, nemaju nikavo legitimno pravo dovoditi sporazum u pitanje i provoditi referendum među svojim članstvom jer sporazum nije ni potpisao.