LINIĆ O POREZU NA NEKRETNINE:

'Neće više biti socijalističkih gluposti!'

22.11.2012 u 16:40

Bionic
Reading

Svaka zloupotreba ili lov u mutnome kako bi se izbjegao porez na nekretnine bit će rigorozno kažnjeni. Uz punu stopu poreza od 1,5 posto, obračunat će se i zatezne kamate. 'Neće više biti socijalističkih gluposti, poput toga da se potrošnjom vode dokazuje korištenje stanarskog prava', poručio je danas ministar financija Slavko Linić

Kaže kako je u današnje vrijeme sve digitalizirano i informatizirano. Ako netko pokuša svoju treću ili četvrtku nekorištenu nekretninu prepisati na punoljetno dijete, a ono živi u zajedničkom kućanstvu, sve će biti jasno, ističe Linić, preko OIB-a, djetetove osobne, njegovih troškova prijevoza i ostalog.

Ministar očekuje da će porez na nekretnine u svojoj prvoj fazi upeterostručiti iznose najmova (svi oni koji sad iznajmljuju stan, a nisu to prijavili, neće moći ostvariti olakšicu), natjerati građane da riješe zemljišno-knjižne odnose i legaliziraju objekte. Njegov osnovni cilj je, kaže, smanjenje poreznog opterećenja cijene rada.

Novi porez, smatra Linić, donijet će velik promjene kad je riječ o građevinskom zemljištu jer će se na neizgrađene parcele plaćati puna stopa poreza od 1,5 posto.

'Imate građevinskih zona koliko god hoćete. Ali gdje su krampovi i bageri? Bitno je bilo ući u prostorni plan, dignuti vrijednost zemljišta i neka stoji za djecu. Odlično! Ali samo ćete sad morati platiti porez', rekao je Linić.

Porez na nekretnine je lokalni porez i on će biti osnova, ističe, za razvoj lokalne zajednice i daljnju decentralizaciju

'Tad više neće biti moguće izgraditi ogromnu sportsku dvoranu, poput zagrebačke Arene, na teret svih građana. Pitanje je bi li ona uopće bila izgrađena da je Milan Bandić izišao pred građane i rekao kako će zbog toga morati dignuti porez na nekretnine sa 400 na 1.500 kuna mjesečno. Neće više gradonačelnici svoje lokalne projekte prenositi na cijelu Hrvatsku. Ako njihovi birači budu željeli viši standard tad moraju biti spremni i na viši porez', poručio je Linić

Očekuje i kako će porez na nekretnine natjerati banke da se počnu rješavati neprodanih stanova, bilo prodajom po nižim cijenama bilo iznajmljivanjem.

'Banke mogu radi svojih bilanci i dalje držati da kvadrat stana vrijedi 2.000 eura, ali evidentno je da to nije toliko jer se ne može prodati. Jasno im poručujem, ako ga se ne riješe, platit će na njega punu stopu od 1,5 posto', rekao je Linić.

Izgradnja enormne količine stanova nanijela je, smatra, ogromnu štetu Hrvatskoj. Prvo jer nisu u funkciji, stoje neprodani i na njima nema gospodarskog rasta. A u drugom slučaju, kaže Linić, oštećen je državni proračun jer su građevinari bili oslobođeni od plaćanja PDV na sav kupljeni materijal, a taj PDV neće biti naplaćen dok se stan ne proda.