HAMAS PORUČIO IZRAELU

'Ovaj rat mora završiti onaj tko ga je počeo'

19.11.2012 u 20:17

Bionic
Reading

Čelnik palestinske skupine Hamas u egzilu u ponedjeljak je izjavio da Izrael mora povući prvi potez želi li primirje u Gazi

'Ovaj rat mora završiti onaj tko ga je počeo', rekao je Halid Mešal na konferenciji za novinare u Kairu. Po njegovim riječima, izraelski premijer Benjamin Netanyahu zatražio je prekid vatre. Izrael je to odmah opovrgnuo.

Izrael je u ponedjeljak bombardirao više desetaka ciljeva u Gazi. Napadi traju već šesti dan, ali Egipat koji posreduje između Hamasa i Izraela kaže kako je možda na vidiku dogovor o prekidu vatre.

U zračnim udarima na Gazu ukupan broj poginulih popeo na sto. Više od polovine stradalih nije sudjelovalo u borbama. Troje izraelskih civila poginulo je od Hamasova raketiranja preko granice.

Mešal je kazao da je primirje u Gazi moguće, ali da Hamas neće ispuniti nikakve izraelske zahtjeve. Hamas nije želio eskalaciju ili poticanje Izraela na kopnenu invaziju, ali neće uzmaknuti ukoliko se to dogodi, kazao je.

Šef Hamasa je kazao da Izrael nije uspio ispuniti ciljeve svojih napada na Gazu. Također je pozvao na solidarnost u arapskom svijetu.