IZBJEGNUTA KATASTROFA

Krugman predviđa skori oporavak

26.05.2009 u 10:06

Bionic
Reading

Svjetsko gospodarstvo izbjeglo je 'potpunu katastrofu' i industrijske zemlje bi ove godine mogle ostvariti gospodarski rast, izjavio je jučer poznati američki nobelovac Paul Krugman, opovrgavajući svoja ranija negativna očekivanja

'Ne bih bio iznenađen ako SAD ostvari nulti ili pozitivan rast, a možda čak i Europa, u drugom polugodištu ove godine', kazao je prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju. Krugman, koji je profesor na američkom sveučilištu Princeton i redovni kolumnist New York Timesa izrazio je bojazan da bi kriza u globalnoj ekonomiji ipak mogla potrajati, kao što se to dogodilo u Japanu tijekom devedesetih.

On je kritizirao američku administraciju zbog plana da s oko tisuću milijardi dolara pomogne otkup takozvanih toksičnih vrijednosnih papira u vlasništvu posrnulih banaka. Govoreći na ekonomskom skupu u prijestolnici Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su treći po veličini izvoznik nafte u svijetu, Krugman je ukazao na to da i tako moćna ekonomija kao što je japanska u uvjetima krize loše funkcionira zbog oštrog smanjenja uvoza na globalnoj razini.

'Mi smo spriječili potpunu katastrofu, ali što sada učiniti da se ostvari realan privredni oporavak', zapitao se Krugman, uz opasku da su uvjeti za brzi uspon svjetske trgovine ograničeni, a ne postoji 'ni drugi planet s kojim bismo mogli obavljati robnu razmjenu'.

Globalni oporavak bi se mogao ostvariti kroz uvećanje investicija u velike korporacije ubrzane tehnološke inovacije nalik na informacijsko-tehnološku revoluciju ostvarenu tijekom prošlog desetljeća ili realizacijom ciljeva usmjerenih na sprečavanje štetnih posljedica klimatskih promjena', smatra Krugmen.

On tvrdi da u sadašnjoj teškoj situaciji, kada je riječ o borbi protiv klimatskih promjena, vodeću ulogu moraju imati SAD, Europa i Japan koji bi trebali u proces pregovaranja o rješavanju tog problema uvući i manje razvijene zemlje.