KONVENCIJA IZVOZNIKA

Končar D&ST- najbolji izvoznik

25.05.2009 u 13:30

Bionic
Reading

Na četvrtoj konvenciji hrvatskih izvoznika nagradu za najboljeg velikog izvoznika dobio je Končar D&ST. Za najinovativnijeg izvoznika odabran je Dok-ing, najboljeg malog Adria Winch, najboljeg srednjeg izvoznika Omco Croatia. Najbolji izvoznik u BiH je Belupo, u SAD HS Produkt, a u Rusku Federaciju Jadran-Galenski laboratorij

'Izvoznici su najzdraviji dio hrvatskog gospodarstva i zato trebaju snažnu potporu Vlade', rekao je Darinko Bago predsjednik udruge Hrvatskih izvoznika (HIZ) otvarajući konvenciju.

Pozdravni govor premijer Ivo Sanader iskoristio je za to da se pohvali kako je Vlada dobro reagirala odmah po izbijanju krize, pa je povećala osigurane bankovne depozite građana, a kasnije donijela niz antirecesijskih mjera.

Najavljeno je skoro objavljivanje projekata izrađenih u okviru Programa poticanja međunarodne konkurentnosti i internacionalizacije hrvatskog gospodarstva, kojim će se pružiti potpora domaćim tvrtkama u širenju na svjetsko tržište.

Oporbu je Sanader kritizirao riječima kako nas iz krize neće izvući stari, socijalistički modeli uvođenja novih poreza niti devalvacija valute, ali ni neoliberalni model koji se zalaže za istu razinu oporezivanja bogatih i siromašnih.

Pohvalio se Nacionalnim planom za očuvanje sadašnje razine zaposlenosti te posebno pozitivnim ocjenama MMF-a, koje su potvrdile da smo spremno dočekali krizu. Krizu je Sanader doveo u kontekst s ratom, odnosno 'najvećim izazovom od naše neovisnosti, ali kako smo obranili zemlju onda, tako ćemo se i sada othrvati problemima', poručio je premijer.

Prije Sanaderovog govora, znakovito je da su organizatori upriličili nastup iluzionista Luke Vidovića, koji je natjerao članove Vlade da sudjeluju u triku: ispruže ruke, prekriže ih i vrte palčeve prema gore.