ŠTRAJK NA GRADILIŠTIMA

Radnici Konstruktora traže šest plaća ili stečaj

06.11.2012 u 15:13

Bionic
Reading

Radnici građevinske tvrtke Konstruktor započeli su štrajk zbog neisplate ukupno sedam plaća. Predstavnik sindikata Zoran Kačić najavio je trajanje štrajka do ispunjenja zahtjeva

Podsjetimo da je nedavno, nakon štrajka upozorenja, propao pokušaj mirenja i radnici na svim gradilištima i u upravi tvrtke jutros su počeli s štrajkom. Kako doznajemo, u štrajku su radnici na gradilištima u Osijeku, Pločama, Velikoj Gorici i na gradilištu tunela Sv. Ilija.

U Splitu najveći broj radnika štrajka u pogonu na Sirobuji na istočnom prilazu Splitu. U sklopu tog pogona je velika betonara, autopark te pogoni za izradu montažnih betonskih elemenata i betonskih blokova. Zatekli smo na ulazu veću skupinu radnika i oni su nam potvrdili da su do daljnjeg u štrajku.

'Mi čekamo isplatu sada već sedme plaće i to se više ne može izdržati', kažu nam radnici. 'Štrajk će trajati dok nam se ne isplate plaće. Što će biti s tvrtkom, kako će se dalje razvijati priča s državom i međusobnim dugovanjima nas manje zanima. Niti smo mi odlučivali, niti nas je itko pitao, niti nas sada išta pita. Pa kad je tako, mi nećemo raditi dok nam se ne isplati sedam plaća', jasno su uglas rekli radnici.

Požalili su nam se na muke u pogonu u kojem fali materijala za rad te na život bez isplate plaća. Bez zadrške svi traže stečaj tvrtke da barem naplate svoje zaostale plaće, regrese i otpremnine. 'Već mjesecima dolazimo na posao, kako preživljavamo, ne znamo, svi smo u debelim minusima i došlo nam je do grla', žale se radnici.

Svi redom upiru prstom u Žderića i upravu, ali i državu kao najodgovornije za muku koja ih je snašla. U samom pogonu sve stoji, betonara, vozni park, pogoni za proizvodnju, ali i rezignirani i razočarani radnici. Prema onome što smo čuli i vidjeli, dolaze crni dani za nekada najveću građevinsku tvrtku u državi, a štrajk su najavile i tvrtke koje su blisko surađivale s Konstruktorom i koje su postale kolateralne žrtve posrnulog diva.