MARAS S KINESKIM IZASLANSTVOM

Kina želi gospodarsku i tehnološku zonu u Hrvatskoj

03.11.2012 u 13:06

Bionic
Reading

Mogućnosti jačanja gospodarske suradnje Hrvatske i Kine, uspostavu hrvatsko-kineske gospodarsko tehnološke zone te način korištenja posebnog kredita od 10 milijardi američkih dolara koje Kina predviđa za promicanje prijateljstva i suradnje sa 16 zemalja srednje i istočne Europe, bile su osnovne teme razgovora ministra poduzetništva i obrta Gordana Marasa s izaslanstvom kineskog Ministarstva trgovine koje predvodi zamjenik ministra trgovine Gao Hucheng

Maras i Hucheng su potpisali i Memorandum o suglasnosti između Ministarstva poduzetništva i obrta i Ministarstva trgovine NR Kine o izradi studije za uspostavu hrvatsko-kineske gospodarsko tehnološke zone

Kineska je strana najavila prijedloge za osnivanje gospodarske i tehnološke zone u Hrvatskoj, a najavila je i da će za razne projekte u zemljama središnje i istočne Europe odobriti posebne kredite u iznosu od 10 milijardi američkih dolara. U tom smislu su zatražili od Hrvatske da što prije definira konkretne projekte za iskorištenje tih kredita, istaknuo je nakon sastanka Hucheng.

Ministar Maras ističe kako su u tijeku razgovori Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i kineske EXIM banke te kako je uvjeren da će vrlo brzo biti potpisan sporazum o suradnji kako bi se poduzetnicima omogućili povoljni izvori financiranja.

Naglasio je kako hrvatske kompanije imaju što ponuditi kineskom tržištu, prvenstveno prehrambena industrija, turizam, tehnološke kompanije koje razvijaju proizvode visoke dodane vrijednosti itd.

Ulazak Hrvatske u EU, kazao je, može poslužiti i za prolazak robe iz Kine prema EU.

Maras je rekao kako će studija, za čiju izradu je danas potpisan memorandum, pokazati gdje bi mogla biti zona, pod kojim uvjetima i infrastrukturom i sve što je potrebno da bi mogla uspješno poslovati.

Osnivanje zone je u cilju unapređenja gospodarske suradnje, otvaranja novih proizvodnih djelatnosti, zapošljavanja ljudi, kazao je.

Na novinarski upit kako komentira kritiku američke države tajnice Hillary Clinton na investicijsku klimu u Hrvatskoj, Maras je rekao kako je u šest mjeseci napravljeno jako puno. Stvari se mijenjaju, činjenica je da ima manje stranih investicija nego što je bilo prethodne godine, no to je slijed onih stvari koje su se dešavale prethodnih godina, kazao je Maras i dodao kako je kod malih i srednjih poduzeća više investicija nego proteklih godina.

Da bi vidjeli pozitivne pomake, da bi bilo tko tko dođe u Hrvatsku pozitivno komentirao, treba proći neko vrijeme i vidjet se rezultati, rekao je.