BESPRAVNA GRADNJA

Rijeka gora od Zadra, ali Vrdoljak ne traži smjenu Obersnela

30.10.2012 u 11:48

Bionic
Reading

U zadnjih mjesec dana za čak 500 posto porastao je broj zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. 'To je dokaz da smo napravili dobar i jednostavan zakon', ustvrdio je ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak na današnjoj konferenciji za novinare

U mjesec dana, od 15. rujna do 15. listopada, predano je 7.748 zahtjeva prema novom Zakonu o postupanju s bespravno sagrađenim zgradama. Dotadašnji mjesečni prosjek bio je 1.538 zahtjev, s tim da je ukupno u godinu dana, dok je vrijedio stari HDZ-ov zakon, predano 15.205 zahtjeva za legalizaciju.

Najveći porast broja zahtjeva u zadnjih mjesec dana zabilježen je u Zadarskoj županiji, za 1.610, Zagrebu, 987, i Splitsko-dalmatinskoj županiji, 620.

Po postotku izdanih rješenja, odnosno brzini rada županijskih i gradskih upravnih odjela, najbolji su Bjelovar s 37,64 posto riješenih predmeta i Krapina s 36,84 posto. Najsporije dozvole izdaju u Vodnjanu, gdje je od 264 zahtjeva riješeno samo njih tri, što je svega 1,14 posto, Novigradu s 1,72 posto, Rijeci s 1,85 posto i Zadarskoj županiji s 2,02 posto (Grad Zadar 5,03 posto).

Zanimljivo je da je ministar Vrdoljak nedavno pozvao građane Zadarske županije da smijene lokalnu HDZ-ovu vlast jer imaju najgore organiziran upravni odjel. Statistika pak pokazuje da to nije tako.

Na novinarski upit hoće li sad pozvati i građane Rijeke da smijene gradonačelnika Vojka Obersnela, ministar graditeljstva je pojasnio da je u Zadru predan najveći broj zahtjeva s naznakom da će taj broj i dalje snažno rasti.

'U Zadru je najveća kritična masa zahtjeva, ukupno 5.202. Slijedi Zagreb s 3.063 pa Splitsko-dalmatinska županija s 2.151 zahtjevom. U Zadru će biti još tisuće i tisuće novih zahtjeva. Još prije šest mjeseci upozorio sam zadarskog župana da će biti problema i ništa nije napravljeno', rekao je Vrdoljak.

Predložio je građanima da na skorim lokalnim izborima kao jedan od kriterija prilikom glasovanja uzmu brzinu i efikasnost svog lokalnog upravnog odjela

Ministrov pomoćnik za inspekcijske poslove Davorin Oršanić izvijestio je da je ove godine ukupno srušeno 209 nelegalnih građevina (131 u kontinentalnoj Hrvatskoj, 78 u krajevima uz more). Od toga su njih 207 srušili sami vlasnici dok su dvije uklonili bageri ugovorne tvrtke Ministarstva graditeljstva.

'Neće biti amnestiran onaj koji je gradio nakon 21. lipnja 2011. izvan građevinske zone. Bio on tajkun, holivudski glumac ili političar', poručio je Vrdoljak.

Oršanić je najavio da će bageri narednih mjeseci najviše rušiti u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, ali da neće biti zapostavljeni ni ostali krajevi.