NOVI NEMIRI

Nakon Čačićeve, RIZ dobio Linićevu upravu

Bionic
Reading

Samo mjesec dana nakon što je u Upravu zagrebačkih RIZ odašiljača postavio Kamila Vranu, Roberta Inkreta i Roberta Hirca, Nadzorni odbor opozvao je u ponedjeljak svu trojicu te imenovao novu upravu.

Za novog predsjednika uprave NO je postavio nekadašnjega dubrovačkog suca Željka Marića, poznatog po kaznenoj prijavi protiv Pere Vićana, a trenutno zaposlenog na menadžerskoj poziciji u jednoj od HŽ-ovih tvrtki. Ostala dvojica članova su Stjepan Kruhek i Stjepan Planinić, bivši član prethodne uprave, koja je smijenjena u rujnu.

Jučer su se Marić i Planinić pojavili pred zgradom RIZ-a, ali u nju nisu uspjeli ući. Ušlo je samo nekoliko nadzornika kako bi održali sjednicu, no to se ipak nije dogodilo. Na cesti ispred tvrtke se za to vrijeme okupila veća skupina radnika koji su pratili razvoj događaja, pojavila su se i policijska vozila, ali incidenata nije bilo. Novi članovi uprave, koje Trgovački sud za sada nije upisao u registar, iako svjesni da ih je NO imenovao bez znanja AUDIO-a, odnosno Vlade, tvrde da imaju podršku Slavka Linića te da je ministar financija navodno zgrožen načinom na koji se tvrtka ovih mjesec dana vodila, a njih podržava i u namjeri uvođenje ESOP programa, piše Poslovni dnevnik

Nakon što nisu uspjeli ući i preuzeti upravu RIZ-a, otišli su na policiju podnijeti kaznene prijave protiv članova Vranine uprave i zaštitara, a za utorak su sazvali tiskovnu konferenciju. Kako stoji u priopćenju koji je potpisala Vesna Čižmar, predsjednica NO-a RIZ-a, nekadašnja djelatnica HFP-a, uprava je opozvana zbog 'grube povrede dužnosti'. U nastavku se navodi da je uprava koju vodi Kamilo Vrana nezakonito udaljila 11 djelatnika, odbila je podnijeti izvješća NO-u o primopredaji dužnosti, odbila je podnijeti izvješća o poslovanju i restrukturiranju društva, visoko je financijski zaštitila članove uprave, svim radnicima zabranila je komunikaciju s članovima NO-a. Zamjera se i angažiranje zaštitarske službe General security, čiji su naoružani djelatnici za sjednica NO-a svakog člana NO-a pratili čak i na toalet, a prema radnicima su se neprimjereno odnosili. Napokon, NO zamjera i kredit Zabe od 6,5 milijuna kuna bez suglasnosti NO-a.

'Sve što se danas dogodio je diverzija poslovanja, proceduralno je upitno te izvedeno bez znanja vlasnika', rekao nam je Kamilo Vrana. Napominje da nikakva sjednica NO-a nije održana jer nije bilo kvoruma. 'Ta sjednica sazvana je večer prije, a bila je samo izlika za nešto drugo'.