ODLUKA ZA MJESEC DANA

Samo dvije ponude za savjetnika za privatizaciju HPB-a

30.10.2012 u 08:35

Bionic
Reading

Ministarstvo financija zaprimilo je dvije ponude za savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB) - tvrtke Confida Revizija d.o.o. iz Zagreba, koja je ponudu predala zajedno s još troje austrijskih partnera, te ponudu tvrtke BDO Croatia d.o.o. iz Zagreba, zajedno sa njenim stockoholmskim partnerom.

Confida (sa partnerima Confida iz Klagenfurta te tvrtkama Schoenherr Rechtsanwaelte i CD Invest Consult iz Beča) za usluge savjetovanja traži 8,33 milijuna kuna, a kada se tome doda PDV trošak iznosi 10,42 milijuna kuna.

Cijena ponude BDO-a zajedno sa njegovim partnerom, tvrtkom Lagerkvist & Partners iz Stockoholma, je 12,08 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 15,1 milijun kuna sa PDV-om.

Povjerenstvo Ministarstva financija će u roku od 30 dana izvršiti uvid u ponude i sukladno zakonu donijeti odluku o odabiru ili poništenju, a ukoliko se odabere ponuditelj, nakon isteka roka od 15 dana za žalbu, potpisuje se ugovor i ponuditelj kreće u posao.

Kriterij odabira koji će se primjenjivati u ovom postupku je ekonomski najpovoljnija ponuda te će se uz cijenu ponuda vrednovati i specifično iskustvo ponuditelja, adekvatnost plana i metodologije privatizacije te kvalifikacije i kompetentnost predviđenog osoblja za rad na ovom projektu.

Ministrstvo financija krajem kolovoza poništilo je postupak javne nabave za izbor savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju HPB-a u kojem je stigla samo jedna pravovaljana ponuda, tvrtke KPMG iz Zagreba, a novi je natječaj objavljen 19. rujna i bio je otvoren do danas u 12,00 sati.

Vlada je postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju HPB-a pokrenula na sjednici 20. lipnja, a namjera je države prodati udio Republike Hrvatske HPB-u od 51,46 posto te provesti dokapitalizaciju banke kroz novu emisiju dionica, putem javne ponude ili privatnim plasmanom.

Osnovne su zadaće savjetnika - istražiti potrebu za povećanjem kapitala prema postojećem stanju u HPB-u i predvidivom razvoju za najmanje slijedeće tri godine, procijeniti ukupnu vrijednost HPB-a i vrijednost udjela države u kapitalu te banke, a zadaća mu je i savjetovati vladu u vezi s privatizacijom HPB-a, što se posebice odnosi na procjenu tržišta i istraživanje potencijalne prednosti javne ponude ili privatnog plasmana te u slučaju preporuke za privatni plasman imenovanje potencijalnih strateških investitora za dokapitalizaciju i kupnju dionica ili udjela, ali i pripremu samog plana privatizacije (prodaje i dokapitalizacije) koji će uključiti sve elemente i radnje koje su potrebne za završetak prodaje dionica.