POVEĆANA PROCJENA PADA

Crne prognoze EBRD-a za hrvatsko gospodarstvo

26.10.2012 u 07:58

Bionic
Reading

Europska tranzicijska gospodarstva očekuje još jedna izazovna godina prije nego što nastupi stvarni oporavak, poručuju u najnovijem izvješću ekonomisti Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), u kojemu je procjena pada gospodarstva Hrvatske u ovoj godini povećana sa 1,2 na 1,9 posto

Prema jutros objavljenim Regionalnim gospodarskim prognozama, redovnom kvartalnom izvješću EBRD-a, rast u regiji europskih tranzicijskih gospodarstava ove bi godine trebao iznositi 2,7 posto, znatno manje u odnosu na lanjskih 4,6 posto, dok bi u 2013. rast trebao ubrzati na 3,2 posto. Te EBRD-ove procjene iste su kao i u srpanjskom izvješću.

Kriza u eurozoni i dalje negativno utječe na gospodarstva u regiji u kojoj posluje EBRD. No zahvaljujući nedavnom labavljenju monetarne politike i drugim potezima Europske središnje banke za poticanje gospodarstva i suzbijanje dužničke krize, kao i novim koracima eurozone prema rješavanju problema banaka i bankarskoj uniji, rizici po rast ponešto su smanjeni, smatraju ekonomisti EBRD-a.

Gospodarstva regije u kojoj djeluje EBRD prošla su u prvom polugodištu ove godine slabije nego u drugoj polovici prošle, pri čemu je rast u središnjem dijelu Europe, Baltičkim zemljama i jugoistočnoj Europi osjetno usporio.

Zbog toga su ekonomisti EBRD-a smanjili procjene, među ostalima, za Sloveniju, Mađarsku, Srbiju i Hrvatsku, koje su i dalje u recesiji.

Prema najnovijim procjenama, u ovoj će godini gospodarstvo Hrvatske zabilježiti pad od 1,9 posto, a u izvješću od prije tri mjeseca očekivao se pad od 1,2 posto.

U 2013. EBRD očekuje rast hrvatskog bruto domaćeg proizvoda za 1,2 posto, dok je prije tri mjeseca procjenjivao da će rast iznositi 1,5 posto.

'U Hrvatskoj gospodarska situacija ostaje vrlo teška. BDP je u prvom tromjesečju pao za 1,3, a u drugom za 2,2 posto na godišnjoj razini, što je posljedica pada inozemne potražnje i slabe domaće potražnje. Zbog toga će ukupni rast u 2012. godini gotovo sigurno biti negativan, što održava i nedostatak konkurentnosti gospodarstva. Hrvatska će se pridružiti Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine, pa bi to bi trebalo pridonijeti oživljavanju povjerenja i investicija', navode ekonomisti EBRD-a u novom izvješću.

Procjenjuju i da će slovensko gospodarstvo u ovoj godini pasti za 2,5, a u idućoj godini za daljnjih dva posto. Mađarsko bi gospodarstvo u ovoj godini moglo pasti za 1,5 posto, dok bi iduće godine pad trebao biti zaustavljen. U Srbiji se, pak, u ovoj godini očekuje pad BDP-a za 0,7 posto, a u idućoj godini rast za 1,1 posto.