POSAO ZA 100 FINANCIJAŠA

Teva u Hrvatskoj otvara europski centar za financije

Bionic
Reading

Nakon što je nedavno pokrenula ulaganje u izgradnju novih Plivinih tvornica vrijednu 200 milijuna dolara, izraelska Teva koja je Plivu preuzela prije četiri godine najavljuje novo ulaganje u Hrvatskoj, otvaranje Centra financijskih aktivnosti koji će pružati usluge za Tevine europske lokacije.

Novi poslovni potez koji daje naslutiti da je Teva Hrvatsku odabrala kao jednu od lokacija koje bi trebale nositi poslovanje čitave grupe danas će uz šefa Plive Tihomira Oreškovića najaviti Rob Koremans, predsjednik i glavni izvršni direktor Teve Europa.

Na predstavljanju Centra financijskih aktivnosti očekuje se i Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva koji je već u utorak prilikom predstavljanja realiziranih te započetih investicijskih projekata Vlade najavio da će Teva u Zagrebu otvoriti 'back office'. Kako piše Poslovni dnevnik, za Vladu je ovaj Tevin potez vrlo važan velik jer je riječ o prvom takvom projektu koji neka globalna kompanija pokreće u Hrvatskoj te bi mogao poslužiti kao model nekim drugim multinacionalkama koje već posluju u Hrvatskoj.

Ono što je Čačić u utorak nazvao 'back office' Teve bit će svojevrsna zajednička financijska služba koja bi trebala kontrolirati većinu financijskih transakcija Tevinih europskih tvornica kako bi se povećala učinkovitost i smanjili troškovi na razini čitave grupe. Kroz ruke zagrebačkih financijaša i drugih stručnjaka tako će ubuduće prolaziti računi s lokacija u Nizozemskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Italiji, Portugalu, Norveškoj, Irskoj te brojnih drugih europskih država.

Kako u Plivi ne žele otkrivati detalje prije službenog predstavljanja projekta, nije poznato hoće li Zagreb preuzeti financije za sve Tevine europske lokacije, no da je riječ o velikom zalogaju govori podatak iz Plivine najave o zapošljavanju barem stotinu novih radnika u budućem centru.