SEDMI MJESEC ZAREDOM

U travnju pad industrijske proizvodnje za 7,1%

22.05.2009 u 08:50

Bionic
Reading

Tijekom travnja nastavljen je pad proizvodnje na godišnjoj razini i sedmi mjesec zaredom. Industrijska proizvodnja smanjena je za 7,1 posto u usporedbi s travnjem 2008. Ukupno je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u prva četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani bila niža za 9,9 posto

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, povećanje proizvodnje u travnju ove godine prema istom lanjskom mjesecu zabilježeno je samo kod energije, i to za 8,7 posto. Najveći pad bilježi se pak kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 22,5 posto te kod kapitalnih proizvoda, za 13,4 posto. Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju istodobno je smanjena za 9,6 posto, a intermedijarnih proizvoda za 8,9 posto.

U travnju ove godine industrijska je proizvodnja u prerađivačkoj industriji, na koju se odnosi više od 84 posto ukupne industrijske aktivnosti u Hrvatskoj, smanjena prema prošlogodišnjem travnju za 9,3 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji bila veća za 9,6 posto. U rudarstvu i vađenju zabilježen je pad proizvodnje za 6,3 posto.

U djelatnosti proizvodnje prehrambenih proizvoda, koja unutar prerađivačke industrije ima najveći, 15,05 postotni udio, u travnju je prema istom mjesecu prošle godine proizvodnja pala za 4,4 posto. Među ostalim djelatnostima sa značajnijim udjelom u industrijskoj aktivnosti, proizvodnja je smanjena kod gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, za čak 28,1 posto.

Analitičari Raiffeisen banke u narednim mjesecima očekuju nastavak trenda smanjenja proizvodnje na godišnjoj razini, ali ipak po nešto nižim stopama nego na početku 2009. Prekid ovoga negativnog trenda moguće je očekivati tek u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju, a pad proizvodnje u 2009. mogao bi iznositi nešto više od pet posto. Izgledno je da će ova kriza dovesti i do značajnijeg smanjenja kapaciteta i radnih mjesta u pojedinim sektorima, a time dovesti i do ubrzanog restrukturiranja domaćeg industrijskog sektora.