REAKCIJA IZ HDZ-A

Milošević: Ni Čačić ni Linić ne rade dobro

23.10.2012 u 13:01

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić razočaran je državnim tvrtkama koje su nedovoljno investirale, ali i samim sobom, otkrio je jučer na predstavljanju devetomjesečnih rezultata. Bivši potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević nezadovoljan je ne samo radom Radimira Čačića, nego još više Slavkom Linićem jer je on, smatra HDZ-ov političar, poreznom presijom rastjerao strane investitore, što je, po njemu, gore od podbačaja državnih tvrtki

'Moglo se bolje. Puno toga je išlo sporo. Financiranja smo zatvarali usporeno jer vam je to plivanje između Scile i Haribde', tako je u ponedjeljak Radimir Čačić obrazložio zašto je realizirana tek polovica od planiranih Vladnih investicija.

Što o Čačićevim rezultatima i podbačaju javnih poduzeća kaže oporba, upitali smo bivšeg potpredsjednika Vlade za investicije, Domagoja Miloševića. 'U devet mjeseci je ova Vlada uspjela tek iskadrovirati državne tvrtke i time se uglavnom bavila umjesto da su pustili ljude koji su pripremili projekte da ih odrade. Nitko danas ne pita što je sa Zračnom lukom Zagreb i kada će se početi graditi, to je jedini konkretan i značajan investicijski projekt lijeve Vlade ove godine, koji je pripremila bivša Vlada, a koji je sad zastao. Realizirani su uglavnom manji projekti, bez privatnih ulagača i dijelom su financirani iz fondova EU-a. Mislim da državu iz ove krize ne mogu izvući investicije javnih poduzeća, borba se treba usmjeriti prema očuvanju i jačanju privatnog sektora i rastu zaposlenosti.'

Od podbačaja javnih poduzeća još gori jest pad stranih investicija, upozorava Milošević, objašnjavajući da to jasno pokazuje da smo sve manje interesantni ozbiljnim ulagačima. 'Zemlja u kojoj se retroaktivno naplati porez na dividendu ne može biti privlačna investitorima jer prvo što oni žele jest stabilan porezni sustav', rekao je.

Zato Milošević nije kritičan samo prema ministru gospodarstva Čačiću, nego i ministru financija Liniću, kojem najviše zamjera podizanje PDV-a u četvrtoj godini krize kao apsolutno pogrešan potez, koji je doveo do pada potrošnje.

'Kada Linić kaže da je rasteretio gospodarstvo, a opteretio građane, on govori kao da ne zna da porezi utječu na potrošnju, a pad potrošnje dovodi do pada ekonomske aktivnosti i zaposlenosti! Pa nisu hrvatski građani i hrvatsko gospodarstvo dva odvojena svijeta već izravno spojene posude. Ukupna ekonomska politika ova vlade je loša, ni Čačić ni Linić ne rade dobro. Privukli bi investitore, a uvode poreze koje opterećuju i građane i ulagače, pa kao rezultat imamo pad potrošnje, industrijske proizvodnje, investicija, a rast nezaposlenosti', naglasio je.

Ključan pokazatelj stanja u gospodarstvu i uspješnosti ekonomske politike jest nezaposlenost i to je dokaz da ova vlada ne radi dobro, zaključio je.