SDP-OV ZANIMLJIV KADROVSKI IZBOR

Zadar zvali Hypograd, a sada direktora Hypa žele za gradonačelnika

23.10.2012 u 08:51

Bionic
Reading

Vijest da je direktor Hypa Ivo Bilić kandidat za gradonačelnika Zadra zanimljiva je ne samo zbog intrigantne činjenice da visokopozicionirani uspješni menadžer ima političku ambiciju, nego i zato što je riječ o direktoru banke koja ima posebno bliske odnose s Gradom, što je svojevremeno problematizirala tada oporbena političarka Ingrid Antičević Marinović koja danas ovog bankara podržava u utrci za vlast

Zanimalo nas je kako Hypo banka gleda na gradonačelničke ambicije Ive Bilića i ima li njihovu podršku u pokušaju osvajanja vlasti? Hoće li svoju direktorsku poziciju staviti u mirovanje ili će mjesto člana uprave u četvrtoj po veličini banci u Hrvatskoj zadržati bez obzira na gradonačelničku utrku?

'G. Ivo Bilić je o svojim planovima izvijestio banku, a kako se radi o njegovoj privatnoj stvari koja nema veze s bankom Hypo ni s njezinim poslovanjem, banka je ne može komentirati', priopćili su tportalu iz banke.

Nisu htjeli odgovoriti na pitanje hoće li zamrznuti svoju funkciju za vrijeme lokalnih izbora pa se može zaključiti da banka direktoru odobrava političku utakmicu, i jedino što se čini sasvim izvjesno jest da će otići u slučaju pobjede na izborima.

Jer bez obzira na to što u banci drže kako gradonačelnička utrka njihova direktora nema veze s poslovanjem banke, u slučaju pobjede njihov će direktor šefovati Gradom Zadrom koji im je značajan klijent. Od njihovih novijih poslova spomenimo da je ta banka bila aranžer obveznica Grada Zadra za gradnju sportske dvorane Višnjik, megalomanskog projekta koji je opteretio lokalni i državni proračun do te mjere da je Vlada osnovala povjerenstvo kako bi rasvijetlila njegovu stvarnu cijenu. S obzirom na to da nisu mogli Hypu, koji je držao većinu obveznica, platiti kamatu na vrijeme, Zadru je prijetio bankrot, što je HDZ-ova vlast 'riješila' novim kreditom kod druge banke. Nedavno je pak odnos produbljen, jer je Grad izabrao Hypo za financijskog savjetnika u procesu preoblikovanja KK Zadra u dioničko društvo.

Iako se očekivalo da će kandidatkinja socijaldemokrata za gradonačelnicu biti Sabina Glasovac, prošli je tjedan šefica zadarskog ogranka SDP-a Ingrid Antičević Marinović, političarka koja je Zadar prozvala Hypogradom, javnosti predstavila Hypovog bankara Ivu Bilića kao kandidata za gradonačelnika.

Znate li da Zadar zovu Hypograd?!' zagrmjela je ona na gradskoj sjednici 2010. optužujući iz oporbe HDZ-ovu vlast za sumnjive aranžmane s Hypom, ne znajući da će dvije godine kasnije njezina, sada vladajuća stranka, s Hypovim bankarom pokušati srušiti HDZ.

Što o tome danas kaže političarka koja je HDZ-ovu gradsku vlast prozivala da se za dvoranu Višnjik zadužila po nepovoljnim kamatama kod Hypa, a državnu da oklijevanjem oko raščišćavanja hrvatskih repova afere Hypo koči pristupanje EU?

Ivo Bilićnema veze sa starim Hypo Bankom. Njega je tamo angažirala austrijska vlast, koja je nacionalizirala banku. Kada su se stvari razotkrile, pozvali su ga u pomoć da raščisti i sanira tu situaciju. I kada dođe u gradsku upravu stavit će natpis - 'Inventura'!,' kazala je Ingrid Antičević Marinović za tportal napominjući da je u Bilić u upravi banke od 2009. godine.

Premda nije član SDP-a, za Bilića kaže da dijeli njihove socijaldemokratske vrijednosti te da je vrlo konzervativan kada je u pitanju javni novac. 'Predložili su ga kolege iz SDP-a s kojima je nekad davno bio u omladini. On je vrlo situiran i dobar je stručnjak, treba nam takav čovjek da vodi Zadar', rekla je Antičević Marinović. Nije joj sporno ni to što je Grad Zadar Hypov veliki klijent, jer - 'Svi smo mi bankarski klijenti', zaključila je.