VIDOŠEVIĆ NA SKUPŠTINI HGK

'Strategiju mora znati svaki pastir na Velebitu'

21.05.2009 u 13:44

Bionic
Reading

'Neće 2009. biti najgora godina, već je jako, jako opasna sljedeća 2010. godina', upozorio je Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore otvarajući III. skupštinu HGK

Neće više biti kredita, kazao je, a dugovi će i dalje dolaziti na naplatu. Vidošević je kao najveće hrvatske probleme istaknuo nelikvidnost i nemoral u poslovanju, mentalitet trošenja većeg od zarade i nedostatak strategije, prenosi SEEbiz.eu

'Najveći izraz nemorala je neplaćanje u gospodarstvu', ocijenio je Vidošević i poručio: 'Nema svetih krava, ni tečaj kune ni državni proračun, obveze se moraju platiti'. Državi je poručio da rješavanje nelikvidnosti mora početi od nje pa izvijestio da je u Europskoj uniji donesena odluka po kojoj je rok plaćanja privatnog sektora ostao 90 dana, ali je rok plaćanja javnih institucija skraćen na 30 dana.

'Neodgovorni smo i trošimo više nego imamo, ali to u jednom trenutku mora stati', poručio je Vidošević.

Pad trgovine na malo procijenio je kao poruku građanstva su spremni napraviti zaokret i prestati s nerealnom potrošnjom, što bi trebala biti i snažna poruka državi. 'Još 1998. godine govorio sam da inozemni dug raste i da ćemo jednog dana doći u situaciju da ga nećemo moći otplaćivati, a da nećemo ni znati na što smo tolike novce potrošili', napomenuo je Vidošević. Ponovno je istaknuo da je javna potrošnja prevelika i da je gospodarstvo ne može izdržati. Vidošević je opetovano inzistirao na određivanju Hrvatske kroz jasnu strategiju, koja će nas usmjeriti. Drži da Hrvatska treba obnoviti kontakte s tržištima poput Indije, arapskih zemalja, a jačati suradnju s tržištima BIH i Srbije.

'Sada su iskrsnuli kao savjetnici oni koji su nas u ovu situaciju u doveli', rekao je Vidošević.

Poručio je da strategija mora biti javni dokument kojeg će, slikovito se izrazio, i svjetioničar na Jabuci moći čitati i pastir na Velebitu.

'Hrvatska ima toliko stratega da ne bi mogli stati u ovu dvoranu, a nitko od vas ne zna nijedan element iz tih strategija', kazao je Vidošević obraćajući se članovima Skupštine HGK.

Osvrnuo se na izlaganje ekonomskog analitičara Michaela E. Portera pa rekao kako se slavni profesor ismijavao nad hrvatskim strategijama. Vidošević je naposljetku zaključio da svijet nakon ove krize neće biti jednak i iako nema projekcija o tome kako će zaista izgledati zna se da će biti multipolaran. Vidošević je zaključio da je kriza prilika za Hrvatsku da promijeni način ponašanja, da se odredi prema budućnosti i odgovornijem ponašanju javnog sektora.