RATKO KNEŽEVIĆ

Svjedok u slučaju Pukanić u priči oko autocesta

18.10.2012 u 12:52

Bionic
Reading

Osim činjenice da je na natječaj za savjetnika za davanje autocesta u koncesiju stiglo osam ponuda, među kojima je niz svjetski poznatih konzultantskih kuća, pažnju novinara jučer je u Ministarstvu prometa izazvalo pojavljivanje Ratka Kneževića. Riječ je o bivšem prijatelju i kumu crnogorskog premijera Mile Đukanovića, kojeg je Knežević na zagrebačkom sudu optužio kao nalogodavca za ubojstvo novinara Ive Pukanića, zajedno sa Stankom Subotićem Canetom

Svjedok Ratko Knežević na suđenju u slučaju Pukanić 25. veljače 2010. godine

Knežević danas radi kao menadžer u londonskoj podružnici australske investicijske banke Macquarie, a jučer se u Zagrebu pojavio u društvu Marka Dooleyja, starijeg direktora kompanije. Iako novinarima nije želio davati izjave, uhvatila ga je Pixsellova kamera kako sjedi među predstavnicima ponuđača u crnom odijelu s ljubičastom kravatom.

Australski investitori spominjali su se kao Vladini partneri za projekte energetske obnove zgrada, izgradnje LNG terminala i termoelektrane Plomin C. U svibnju su se s njima u Londonu susreli ministri Radimir Čačić i Slavko Linić nudeći im niz projekata, a jučer je Mark Dooley u izjavi za Bloomberg ponovno izrazio želju da budu prisutni na hrvatskom tržištu.

U poslu oko pronalaska investitora za iznajmljivanje hrvatskih autocesti Macquarie će imati oštru konkurenciju, poput Goldman Sachsa, Rotschilda, BNP Paribasa i JP Morgana. Pobijedi li Macquarie na natječaju za savjetnika, nije isključeno da on bude i investitor u drugom, 'pravom' natječaju s obzirom na to da najveća australska investicijska banka ima fond MIRA (Macquarie Infrastructure and Real Assets) koji ulaže u slične infrastrukturne projekte u svijetu.

Crnogorske Vijesti pišu da Ratka Kneževića na londonskom sudu zbog klevete tuži Stanko Subotić Cane, i to zbog svjedočenja na zagrebačkom sudu u slučaju Pukanić, na kojem je kao nalogodavce optužio njega i crnogorskog premijera Milu Đukanovića.