SPLITSKA TVRTKA

Radnici Montera odlučno protiv likvidacije

17.10.2012 u 15:24

Bionic
Reading

Danas je na Trgovačkom sudu u Splitu održano drugo ročište u stečajnom postupku nad tvrtkom Monter projekt. Podsjetimo da je ta tvrtka u stečaju od svibnja ove godine koji je pokrenut na inicijativu tvrtke Pastor inženjering zbog relativno minornog duga od 300 tisuća kuna

Na ročištu su bili gotovo svi bivši radnici Monter projekta na čelu sa sindikalnom povjerenicom Marijanom Kolak te s druge strane stečajni upravitelj Dragan Bijelić. On je u svom izviješću decidirano naveo da tvrtka nema uvjete za nastavak poslovanja.

Tome su se oštro suprotstavili predstavnici radnika koji još uvijek vjeruju da bi država, koja je uz radnike jedan od najvećih vjerovnika Monter projekta, trebala odustati od svojih potraživanja. Radnici ukupno potražuju 11 plaća u bruto iznosu. Podršku vjerovnicima je dao i stečajni sudac Ivan Basić, premda je naglasio da on, s obzirom na svoje dosadašnje iskustvo, nije siguran da će tvrtka uspjeti u namjeri da očuva radna mjesta i nastavi s poslovanjem.

Vjerovnici su i stečajnom upravitelju Bijeliću naložili da pismeno zatraži od države otpis potraživanja. Vjerovnici i stečajni upravitelj Bijelić su se početkom listopada sastali i s Markom Krištofom, pomoćnikom ministra rada Miranda Mrsića. On je njima dao načelnu, ali ne i konkretnu podršku u cilju očuvanja tvrtke i radnih mjesta.

Sudac Basić je rezimirao da je očito da za nastavak poslovanja ima dobre volje te dobrih i kvalitetnih ljudi, ali u ovom konkretnom slučaju to vjerojatno nije dovoljno, prije svega zato što nemaju novca. S druge strane, radnici ističu da stečajni upravitelj nije do sada poduzeo nijedan konkretan korak za naplatu potraživanja Monter projekta od dva najveća dužnika, tvrtki Monter Split i Hoteli Novi. Podsjetimo da Monter Split duguje ukupno 28 milijuna kuna, a Hoteli Novi 50 milijuna kuna. To je novac s kojim bi Monter projekt mogao riješiti dio problema i imali bi novac potreban za nastavak poslovanja.

U Monteru nas podsjećaju da je, primjerice, Grad Novi Vinodolski pokrenuo postupak protiv Hotela Novi za naplatu svojih potraživanja i već su uspjeli dogovoriti isplatu dijela dugovanja. Radnici i sindikalisti u Monteru se pitaju zašto to nije učinio i njihov stečajni upravitelj i inzistiraju na daljnoj borbi u cilju očuvanja tvrtke i radnih mjesta. Danas im je sudac Basić dao potrebnu podršku, sada još treba vidjeti hoće li konačno nešto konkretnije napraviti stečajni upravitelj Dragan Bijelić koji ovaj postupak očito ciljano vodi put likvidacije tvrtke Monter projekt.