SVE U RUKAMA HERA-E

Za pet dana drastično poskupljuje grijanje

17.10.2012 u 10:04

Bionic
Reading

Poskupljenje centralnog grijanja u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću dogodit će se vrlo skoro. Vlada, koja je već poskupjela električnu energiju i plin u svibnju, odlučila je po brzom postupku poskupjeti i grijanje. Novim Zakonom o energiji, međutim, to će ubuduće činiti preko Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), piše Novi list

Novi Zakon o energiji u petak je naknadno uvršten na saborski dnevni red te bi se o njemu po hitnom postupku, trebalo glasati u Saboru do 19. listopada. To znači da se Vlada više ne želi zamarati postojećom procedurom – da HEP svoj zahtjev za poskupljenjem od 36,7 posto šalje gradovima, a oni zatim, sukladno proceduri, donose konačnu odluku, uz neobavezno mišljenje HERA-e.

Novi zakon kaže da o cijenama odlučuje isključivo HERA, bilo da je riječ o cijenama grijanja iz toplana, cijeni plina ili električne energije, bez uplitanja Vlade ili, u slučaju grijanja iz toplana, gradova. Uoči lokalnih izbora, potonji su se, dakako, svi redom već izjasnili da novo poskupljenje grijanja neće odobriti, zbog čega je i u Vladi, po svemu sudeći, odlučeno da će se pričekati novi zakon, prema kojem gradovi više nemaju pravo glasa.

HERA je, kako doznajemo, već pripremila svoj 'blagoslov' poskupljenju grijanja u šest gradova, no koliko, nije poznato. Iduća HERA-ina sjednica najavljena je za 22. listopada, taman nakon što u Saboru prođe novi Zakon o energiji, i nova pravila igre, piše Novi list.

Konačno, zakonom se uvodi i pojam zaštićenih odnosno ugroženih kupaca energije. Status ugroženog kupca imat će kućanstva u kojima žive primatelji socijalne pomoći, i oni će imati pravo na 'socijalni minimum potrošnje energije'.