SPRIJEČEN BIJEG INVESTICIJA

Čačićev zakon zadržao Plivu i AD Plastik u Hrvatskoj

Bionic
Reading

Zagrebačka Pliva i solinski AD Plastik odlučili su svoja nova ulaganja realizirati u Hrvatskoj zbog pogodnosti koje im daje novi Zakon o poticanju ulaganja i unapređenju investicijskoga okruženja, piše Poslovni dnevnik

Plivina investicija u tvornicu u Savskom Marofu, vrijedna 200 milijuna dolara, bila pripremana za Poljsku, no, prema tvrdnjama iz Ministarstva gospodarstva, poticajni zakon u posljednji je čas spasio stvar, pa je ostala u Hrvatskoj.

Isti je slučaj, kažu, i AD Plastik: ta je tvrtka zbog istog zakona za svoja nova ulaganja izabrala Hrvatsku, dok je opcija susjednih zemalja otpala jer su manje povoljne. Potvrdio je to za Poslovni dnevnik i Josip Boban, bivši predsjednik Uprave koji je ljetos postao predsjednik Nadzornog odbora solinske kompanije, te savjetnik nove Uprave na čelu s Mladenom Perošem

'AD Plastik uputit će zahtjev Ministarstvu gospodarstva za stjecanjem statusa nositelja poticaja po novome zakonu jer krećemo sa 20 milijuna eura ulaganja u proširenje postojećeg pogona u Zagrebu', kaže Boban te navodi da se time otvara i mogućnost za zapošljavanje novih radnika u prozvodnji.

Boban objašnjava kako je AD Plastik dugo dvojio o gradnji novog pogona u Sloveniji, Hrvatskoj ili Srbiji. Ovoj je Vladi, ističe, trebalo malo vremena da shvati što je potrebno.

'U biznisu nema sentimenta, a naše su kalkulacije pokazale da je novi zakon o poticanju ulaganja u Hrvatskoj konkurentniji u odnosu na Sloveniju i Srbiju. Stoga smo odlučili da ćemo ovdje uložiti 20 milijuna eura potrebnih i za razvoj proizvoda i nabavu opreme za posao na projektu Edison, koji zajednički lansiraju Mercedes i Renault, a čija proizvodnja kreće 2014. u Novom Mestu', rekao je Boban.