KRITIKA IZ PLINSKOG SEKTORA

'U Plominu se ne gradi elektrana, nego muzej!'

15.10.2012 u 14:34

Bionic
Reading

Žestoke kritike na račun Vlade zbog odluke da TE Plomin C bude na ugljen, a ne na plin mogle su se čuti na današnjoj sjednici Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP). Njezin predsjednik Miljenko Šunić ustvrdio je kako se bez ijednog razumnog argumenta inzistira na ugljenu

Plinska elektrana osim što je, tvrdi, ekološki prihvatljivija, bila bi jeftinija, rokovi gradnje kraći, a troškovi održavanja niži.

Miljenko Šunić

'Stupanj iskoristivosti kod plina je veća od 50 posto, a kod ugljena oko 40 posto. Za tridesetak godina ona neće imati nikakvu ulogu, već će sličiti na muzej', poručio je Šunić.

Prema sadašnjim pokazateljima, ističe, plin će do 2035. postati drugi energent po ukupnoj potrošnji u svijetu iza tekućih goriva. Usto, predviđa se kako će se održivi razvoj energetike u budućnosti temeljiti upravo na plinu i obnovljivim izvorima energije

Kad je riječ o stanju domaćeg plinskog gospodarstva Šunić je naglasio kako je niska cijena poremetila sve odnose i razvoj. On smatra kako još uvijek ima dovoljno prostora za dodatno dizanje cijena posebno onog dijela koji ide distributerima.

Zbog nedostataka novca lokalni plinovodi se ne održavaju, zaustavljeno je njihovo širenje, a kod nekih je, naglašava, već upitna sigurnost.

'Svakome tko ulaže u plinsko gospodarstvo mora se omogućiti povrat novaca u razumnom roku. To sigurno nije 50 lipa po prostornom metru za koliko se sad radi plinifikacija Dalmacije', mišljenja je Šunić.

Kad je riječ o ovogodišnjoj ogrjevnoj sezoni, konstatirano je da će plina biti dovoljno, plinovodi i plinsko skladište Okoli su spremni, a u slučaju ekstremnih hladnoća ići će se, kao i lani, na interventni uvoz iz Mađarske.

Predsjednik uprave Plinacroa Mladen Antunović izrazio je jedino zabrinutost zbog slabe rezerviranosti od strane opskrbljivača izlaznih kapaciteta transportnog sustava za siječanj. Ako bi se zadržalo postojeće stanje, upitna je opskrba plina u siječnju pri temperaturama nižim od minus tri Celzijeva stupnja.

Direktor sektora razvoja i investicija tvrtke Podzemno skladište plina Vlatko Bilić-Subašić izvijestio je kako su u Okoliju započeli radovi na remontu postrojenja i bušotina. Time je započet trogodišnji investicijski ciklus u povećanje kapaciteta skladišta vrijedan 250 milijuna kuna

Za mjesec dana započet će i aktivnosti na izgradnji novog vršnog plinskog skladišta u Grubišnom polju, a ukupna vrijednost tih radova iznosi 200 milijuna kuna.