MINISTAR JAKOVINA:

'Nema razloga da dižemo paniku zbog zaraženog mesa'

12.10.2012 u 16:10

Bionic
Reading

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su da je kod tri pošiljke mliječnih proizvoda i jedne mesnih iz Bosne i Hercegovine inspekcijskim pregledom prilikom uvoza u Hrvatsku utvrđena neispravnost, no ističu kako nema mjesta za paniku jer se nad daljnjim isporukama proizvođača tih proizvoda provode dodatni inspekcijski nadzori, a to je istaknuo i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina

Zamoljen da komentira zbog čega Ministarstvo nije obavijestilo javnost o otkriću nekoliko pošiljki mliječnih i mesnih proizvoda iz BiH, navodno zaraženih salmonelom, koji su, prema medijskim napisima, otkriveni na granici s tom zemljom, ministar Jakovina izjavio je novinarima kako 'za to nije bilo potrebe' te kako je u pitanju slučaj 'u kojem ne treba raditi nepotrebnu paniku'.

Odgovarajući na pitanja novinara na sajmu 'Agrozemlja' u Bizovačkim Toplicama Jakovina je rekao kako su 'inspekcijske službe odlično odradile svoj posao' te da je riječ o uobičajenim postupcima u kojima sve ono što ne zadovoljava propisanu kvalitetu ne ulazi na hrvatsko tržište.

Svi dobavljači, za čiju je robu inspekcijskim nadzorom utvrđeno da nije kvalitetna, u idućem razdoblju su podložni pojačanom nadzoru, te ako se takav slučaj ponovi, više neće moći ovdje plasirati svoje proizvode, kazao je Jakovina.

Dodao je kako stoga nije bilo nikakve potrebe alarmirati javnost i stvarati paniku na tržištu.

Istaknuo je kako će nakon ulaska u EU u Hrvatsku moći ulaziti samo proizvodi koji imaju certifikat za izvoz u Uniju pa će njihov broj biti značajno smanjen.

Iz Ministarstva poljoprivrede ističu kako se nad daljnjim isporukama proizvođača proizvoda kod kojih je utvrđena neispravnost provode dodatne inspekcijski nadzori.

Ako se utvrdi neispravnost pošiljke onda se veterinarski nadzor provodi i nad daljnjih deset pošiljaka istog proizvođača, pojasnili su.

Ukoliko se pokaže i jedna neispravnost donosi se odluka o nova tri niza po 10 pošiljaka i ako one ne daju zadovoljavajući rezultat obavještava se nadležno tijelo zemlje proizvođača da poduzme mjere otklanjanja uzroka nesukladnosti.

U međuvremenu, svaka pošiljka istog proizvođača se uzorkuje. U slučaju ponovnog pozitivnog nalaza, donosi se odluka o zabrani uvoza iz predmetnog objekta, pojasnila je pomoćnica ministra poljoprivrede za veterinarstvo Mirjana Mataušić-Pišl.

Potvrdila je da je pojačanim monitoringom uvoznih pošiljaka iz susjednih zemalja, od 51 pošiljke pozitivan nalaz potvrđene kod tri mliječna proizvoda i jednog mesnog iz BiH.