ĐURĐA ADLEŠIĆ:

Gospodarstvu od NATO-a 40 milijuna eura

20.05.2009 u 13:54

Bionic
Reading

Hrvatsko bi gospodarstvo, po procjenama NATO-a, od članstva u tom savezu moglo izvući 40 milijuna eura, a prvi projekti mogli bi biti realizirani već krajem godine, ustvrdila je danas potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, u Saboru

Na pitanje Krešimira Ćosića (HDZ) što Vlada čini da bi hrvatsko gospodarstvo izvuklo maksimalnu korist iz članstva u NATO-u, Adlešić je odgovorila da je osnovana radna skupina osam ministarstava i Hrvatske gospodarske komore (HGK). Prvi natječaji već su otvoreni, ponude su stigle u MORH i vjerujemo da će do kraja godine biti realizirani i prvi poslovi, rekla je Adlešič.

I ministar Branko Vukelić izvijestio je da je u tijeku proizvodnja 126 borbenih vozila u 'Đuri Đakoviću', vrijedna oko 1,4 milijarde kuna, te da je u pripremi i proizvodnja tenkova.

Posebno se pohvalio ugovorima s konzorcijem od 14 domaćih tekstilnih tvrtki koje će hrvatske vojnike opremati odorama, koje su, istaknuo je Vukelić, kvalitetnije, jeftinije i, što je najvažnije, hrvatske.

Napomenuo je i projekt karlovačke tvrtke HS Produktza proizvodnju jurišne puške, u pripremi je, naglasio je, i natječaj za opremanje hrvatske ratne mornarice, za koji vjeruje da će posao dobiti neko domaće brodogradilište.