DONČIĆ OTVORIO PITANJE

Koliko će Vlada platiti Mariji Čačić za Croatia Arlines?

11.10.2012 u 22:09

Bionic
Reading

Siniša Hajdaš Dončić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, gostujući u emisiji 24 sata TV '60 minuta s Tihomirom Ladišićem' najavio je da će Vlada isplatiti početni ulog osnivačima Croatia Arlinesa, među kojima je i Marija Čačić, supruga prvog potpredsjednika

Hajdaš Dončić tvrdi da CA ne prijeti stečaj iako ima velike financijske obveze. Na upit voditelja Tihimira Ladišića nije li sukob interesa situacija u kojoj supruga potpredsjednika Vlade sjedi u NO-u državne tvrtke, ministar je rekao:

'Nije riječ o sukobu interesa jer Marija Čačić dolazi iz privatne priče i ima sva prava kao i drugi osnivači, recimo Tankerkomerc. Ne sjedi u NO-u s pozicije supruge. No jedan od zadataka NO-a da se pronađe izlazna strategija i da se osnivačima tvrtke vrati novčani ulog koji su dali devedesetih za osnivanje tvrtke', kazao je Siniša Hajdaš Dončić u emisiji 24 sata TV '60 minuta s Tihomirom Ladišićem'.

Upitan nije li NO trebao bolje nadzirati rad ovog državnog gubitaša, ministar je rekao: 'Trebao je, ali nije.'

Ostaje nepoznato koliko će novca država isplatiti Mariji Čačić, osnivačici tvrtke koja već desetljeće prima naknadu kao nadzornica tvrtke, bez obzira na to što ima zanemariv vlasnički udio. 'Ne znam koliko ćemo joj isplatiti. Uzet ćemo financijskog savjetnika koji će procijeniti koliko je bilo njihovo ulaganje, znat ćemo to za dva tri tjedna do mjesec dana', kazao je.

Komentirao je i problematičan ugovor s Airbusom, prema kojem bi državni gubitaš trebao kupiti četiri zrakoplova za milijardu kuna. Hajdaš se nada da će nova uprava naći izlaz iz zamršene situacije koja će uključivati opciju kupovine Arbusa, ali ne prije 2020, i to uz minimalne penale.