VLAK ZA JAMNICU

HŽ gradi prugu za Agrokor, oni ne znaju ništa o tome

Bionic
Reading

Prema neslužbenim informacijama, gradnja pruge duge 300 metara za Jamnicu u Jastrebarskom, koju gradi HŽ Cargo, trebala bi biti dovršena iduće godine

Poslovni dnevnik izvijestio je da HŽ Cargo gradi u suradnji s Agrokorom 300 metara industrijskog kolosijeka za Jamnicu u Jastrebarskom, pozivajući se na izjavu Ivana Leškovića, direktora HŽ Carga. Projekt financiraju željeznice koje bi trebale zarađivati na prijevozu Agrokorove robe.

Koliko je projekt vrijedan, zasad nije poznato, a gradnja bi trebala biti dovršena iduće godine. No iznenađuje to da u Agrokoru pak nemaju saznanja o bilo kakvoj suradnji s HŽ-om niti o gradnji pruge prema pogonu za proizvodnju mineralne vode i bezalkoholnih pića Jamnica. 'Ovo nam je doista prvi glas', odgovorila je Anja Linić iz Odjela za odnose s javnošću u Agrokoru, kazavši da nitko ni u Jamnici ne zna ništa o tome.

Njezina je izjava neobična s obzirom na to da su mediji izvijestili da je Agrokor u prosincu 2011. godine potpisao Sporazum o poslovno-tehničkoj suradnji i partnerskim odnosima s HŽ Cargom. Sporazum su potpisali Zlatko Rogožar, tadašnji direktor HŽ Carga, i Ivica Todorić, predsjednik Uprave Agrokora, a glavni cilj mu je bila revitalizacija industrijskih kolosijeka. Tada se također spekuliralo da će HŽ graditi industrijske kolosijeke za Agrokor vrijedne osam milijuna kuna. Oni su trebali voditi prema Sojari u Zadru i Vupiku u Vukovaru, no taj je posao navodno zaustavila sadašnja Uprava.

'U Agrokoru postoji potencijal od tri milijuna tona robe godišnje koji se može preusmjeriti na željeznice, ali da bismo dobili taj posao, moramo izgraditi kolosijeke, a taj projekt stoji u nečijoj ladici već godinu dana', kaže neimenovani izvor iz HŽ-a.