IZLAZAK IZ RECESIJE

Bankari objavili svijetle prognoze

19.05.2009 u 14:34

Bionic
Reading

Nekolicina vodećih svjetskih bankara objavila je dosad najsvjetlije globalne gospodarske procjene od početka krize, ustvrdivši da se ono stabilizira i da bi ponovno moglo početi rasti potkraj godine

Australski guverner Glenn Stevens danas se priključio sve brojnijem zboru zakonodavaca koji predviđaju da bi gospodarstvo moglo potkraj godine početi izlaziti iz najdublje recesije u zadnjih više od šest desetljeća. 'Razvoj situacije u zadnjih nekoliko mjeseci posve je konzistentno s gledištem da će oporavak započeti potkraj godine', poručio je Stevens u svom govoru.

Danas je i predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick ustvrdio kako se čini da pad gospodarskih aktivnosti usporava, te da bi njihov oporavak mogao krenuti krajem ove godine. 'Nisam ni optimist ni pesimist, ja sam nesiguran i realist. Jasno je da je pad zaustavljen. Mislim da postoji dobra šansa da ćemo još vidjeti padove, no njihova će veličina biti manja. Većina nas očekuje oporavak krajem godine, odnosno početkom iduće godine', rekao je Zoellick u intervjuu na jednoj španjolskoj TV postaji.

Govoreći uoči sastanka sa španjolskim predsjednikom Jose Luis Rodriguez Zapaterom, Zoellick je ocijenio da se uvjeti na financijskom tržištu popravljaju te je zatražio od razvijenih država da ojačaju potporu siromašnijim zemljama kako bi se osigurao istinski globalni oporavak. 'Ovo što vidimo na financijskim tržištima jasno pokazuje znakove oporavka u razvijenim državama. No, nije dovoljno fokusirati se samo na tržišta. Ako nećemo obratiti pozornost na neiskorišteni kapacitet u globalnom gospodarstvu oporavak će biti sporiji, stoga moramo stvoriti dovoljno resursa koji bi bili na raspolaganju onim najslabijima', poručuje Zoellick.

Sve to nadovezuje se na jučerašnju izjavu potpredsjednika Europske središnje banke Lucasa Papademosa kako bančini scenariji nastavljaju pokazivati oporavak europskog gospodarstva, posebice eurozone postupno tijekom iduće godine, no da nedavni pokazatelji ukazuju i a bi oporavak mogao uslijediti i nešto ranije - potkraj 2009.

U međuvremenu, njemački ZEW institut danas je objavio kako je gospodarski optimizam u najvećem gospodarstvu eurozone porastao više nego se očekivalo. ZEW indeks gospodarske optimističnosti dosegnuo je u svibnju na 31,1 bod, dok su analitičari procjenjivali da će biti 20 bodova. Usporedbe radi, u travnju je ZEW indeks iznosio 13 bodova.

Očekuje se da će i današnja objava podatka o započetim gradnjama kuća u SAD-u pokazati rast njihova broja u travnju na 520.000. To bi bio signal djelomičnog oporavka američkog tržišta nekretnina, koje je kolabiralo sredinom 2007. godine, izazvavši globalnu krizu.

Nešto svjetlije procjene, međutim, daju se s upozorenjem da će svaki oporavak biti spor i neujednačen, pri čemu će nezaposlenost nastavit svoj rast u većini gospodarstava a investicije poduzetnika ostati slabima.

Tako je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda John Lipsky upozorio da potražnja potrošača u razvijenim gospodarstvima možda neće dosegnuti razine bilježene prije krize.

I američki ministar financija Timothy Geithner poručuje da se američko gospodarstvo očito stabiliziralo, no dodaje i da još dugo vremena milijuni Amerikanaca neće zbog toga osjećati da im je bolje.