HAJDAŠ DONČIĆ:

'Nećemo spuštati cijenu cestarine zimi, imate ENC'

03.10.2012 u 12:26

Bionic
Reading

Unatoč osjetnom padu broja vozila na autocestama, čemu je sigurno kumovalo i lipanjsko poskupljenje cestarine, ministar promet Siniša Hajdaš Dončić zadovoljan je poslovanjem HAC-a te smatra da nema potrebe za uvođenjem jeftinije zimske tarife

Rezultati HAC-a u proteklih osam mjeseci su u skladu s planovima tvrtke i ja sam s njima zadovoljan, izjavio je za tportal Hajdaš Dončić. U usporedbi s prošlom godinom, HAC je zaista zabilježio rast prihoda za 1,12 posto, ali i pad prometa od tri posto.

Ministar smatra da je osnovni razlog zbog čega vozači sve češće zaobilaze autocestu je recesija u Europi.

'Ona se odrazila na promet na autocestama, posebice u turističkoj sezoni. Podsjetimo se, imali smo znatno manji broj dolazaka talijanskih gostiju, s jedne strane, a istodobno je porastao dolazak gostiju čarterima i kruzerima, što se odrazilo na korištenje autocesta. I naši su građani također ove sezone manje koristili autoceste za putovanja na more', objasnio je Hajdaš Dončić.

Kad su po broju vozila podbacili udarni ljetni mjeseci, za očekivati je da će promet u jesen i zimu još dodatno oslabjeti u odnosu na lani. Međutim, ministar ne vidi razloga da se u tom razdoblju spusti cijena cestarine.

'Nema potrebe za promjenom tarifne politike, jer kroz sustav naplate putem ENC-a građani plaćaju ne samo staru cijenu cestarine, nego ostvaruju i popust od deset posto', smatra Hajdaš Dončić dodajući kako je tijekom lipanjske promotivne akcije prodano za jednu kunu gotovo 40.000 ENC uređaja, od čega je 27.000 prodao HAC.