GLOBALNO ISTRAŽIVANJE

Tržište poslova u Hrvatskoj i dalje pada

19.05.2009 u 14:22

Bionic
Reading

Globalni pregled zapošljavanja pokazuje da tržište poslova u Hrvatskoj i dalje pada, no vidljivi su i prvi znakovi ujednačavanja, pokazuje istraživanje međunarodne agencije za zapošljavanje Antal International.

Kvartalni pregled trendova u zapošljavanju novih kadrova, odnosno otpuštanju zaposlenih, pokazuje da su trenutni izgledi zapošljavanja za specijaliste i menadžere u Hrvatskoj slični globalnom prosjeku, dok u sljedećem kvartalu hrvatske kompanije namjeravaju manje zapošljavati.

Postotak kompanija koje otpuštaju kadrove na toj razini ipak je značajnije niži od prosjeka širom svijeta, kaže se u priopćenju Antal Internationala.

Istraživanje provedeno u travnju 2009. obuhvatilo je preko 4200 kompanija u Europi, Africi i Aziji, s pitanjem zapošljavaju li trenutno na profesionalnoj i menadžerskoj razini, namjeravaju li zapošljavati u nadolazećem tromjesečju, te otpuštaju li trenutno zaposlene na toj razini i namjeravaju li otpuštati u iduća tri mjeseca.

U usporedbi s prošlim razdobljem, trend tekućeg zapošljavanja na globalnoj razini smanjuje se s 54 posto početkom godine na sadašnjih 47 posto. Međutim, postotak kompanija koje namjeravaju zapošljavati u nadolazećem kvartalu je minimalno narastao, sa 43 posto na 44 posto.

U Hrvatskoj je 47 posto anketiranih kompanija potvrdilo da trenutno zapošljavaju, dok je samo 26 posto najavilo da planiraju zapošljavati u novom kvartalu.

Istodobno, 13 posto je bilo u procesu smanjivanja upravljačkog i stručnog kadra, dok je samo šest posto očekivalo da će to učiniti u slijedećem kvartalu. Usporedbe radi, u prošlom razdoblju 10 posto ispitanih kompanija je smanjivalo broj zaposlenih na toj razini.

U ostalim dijelovima Istočne Europe situacija u zapošljavanju značajno varira. U Poljskoj i Mađarskoj svi pokazatelji ukazuju na negativan trend, dok na primjer u Bugarskoj sve više kompanija zapošljava, ali i otpušta.

I u zapadnoj Europi situacija nije ujednačena. U Velikoj Britaniji nazire se početak povratka optimizma s porastom zapošljavanja, iako samo u nekim sektorima. U Njemačkoj i Italiji je trend negativan.

'U Hrvatskoj se uočava trend pada očekivanih novih zapošljavanja u odnosu na naš zadnji izvještaj s početka 2009.g.,' kažu Nina Anđal i Sanja Novačić, direktorice Antalovog ureda u Hrvatskoj. 'Zapošljavanje se spustilo sa 58 posto, što je u to vrijeme predstavljalo iznimno veliki postotak, na sadašnjih 47%. Međutim, broj kompanija koje trenutno otpuštaju kadar ili planiraju to učiniti tijekom iduća tri mjeseca ostaje relativno nizak u odnosu na europske i globalne trendove.'