ŽALE SE VLADI

Mali dioničari Soko Štarka nezadovoljni Tedeschijevom ponudom

02.10.2012 u 10:19

Bionic
Reading

Mali dioničari srpske konditorske industrije Soko Štark, u vlasništvu Atlantic grupe, nastavljaju akcije protiv ponude novog vlasnika Emila Tedeschija. U ponedjeljak su posjetili prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, kojem su ostavili obimnu dokumentaciju i požalili se na 'nerealno nisku' otkupnu cijenu za dionice

Mali dioničari, njih oko šest stotina koji drže oko pet posto dionica, nezadovoljni su ponuđenom otkupnom cijenom od 1.420 dinara, smatrajući da je višestruko niža od realne, javlja Tanjug.

Aleksandar Vučić je, kako je navedeno u priopćenju malih dioničara, pažljivo saslušao njihove prijedloge i kazao da Vlada Srbije poštuje strane investitore, da su strane investicije Srbiji neophodne, ali i da prava malih dioničara moraju biti zaštićena.

Malim akcionarima Vučić je poručio da trebaju imati 'puno povjerenje u sudska i istražne odluke'.

Za danas je sazvana izvanredna skupštini dioničara Soko Štarka na kojoj će se raspravljati o otkupu dionica manjinskih vlasnika, a iz hrvatske kompanije odbacuju tvrdnju da je cijena koju su ponudili ispod tržišne.


Iz Atlantic Grupe poručuju kako je situacija oko Soko Štarka prilično jednostavna.Naime, i bivši su vlasnici namjeravali provesti vlasničku konsolidaciju što prema tada važećem zakonu nije bilo moguće. Izmjenama zakona, odnosno novim zakonom otvorila se mogućnost prinudnog otkupa kod većinskog vlasništva već od 90 posto.

'S ciljem daljnje vlasničke konsolidacije u okviru sustava Atlantic Grupe za danas, 2. listopada, zakazana je skupština dioničara Soko Štarka, na kojoj će se predložiti donošenje odluke o isplati manjinskih dioničara, čiji je udio u vlasništvu kompanije 5,8 posto. Svaki dioničar čije su dionice predmet otkupa imat će pravo na isplatu utvrđene fer cijene u skladu sa Zakonom (o Pravilima Centralnog registra vrijednosnih papira), a manjinskim dioničarima Soko Štarka bit će ponuđena i financijska zadovoljština kroz premiju od 25 posto na procijenjenu tržišnu vrijednost dionica', priopćila je Gabrijela Kasapović, direktorica Korporativnih komunikacija Atlantic Grupe.