CRNO TROMJESEČJE

Gubitak MOL-a šest puta veći od Ininog

19.05.2009 u 10:56

Bionic
Reading

MOL je u prvom tromjesečju ostvario neto gubitak od 601,5 milijuna dolara (65 milijardi forinti) u usporedbi s dobiti od preko 300 milijuna dolara iz istog razdoblja prošle godine

Analitičari koje je anketirao Bloomberg predviđali su gubitak od 65,4 milijarde forinti. Reutersovi analitičari tvrde da je rezultat gori od očekivanog, prenosi SEEbiz.

'Rezultati će privući pozornost prije svega zbog slabog operativnog rezultata u rafinerijskom segmentu i ogromnih gubitaka na tečajnim razlikama, za što je zaslužno slabljenje forinte u odnosu na dolar i euro', kaže Attila Vago, analitičar u Concorde Securities u Budimpešti.

Na tečajnim je razlikama kompanija izgubila čak 147 milijardi forinti (1,25 milijardi dolara). Operativna dobit u segmentu rafiniranja i marketinga potonula je čak 88 posto.

Takav rezultat i ne iznenađuje zna li se da su ključna MOL-ova tržišta, mađarsko i rumunjsko, u teškoj recesiji i da svako bilježi pad od 6,4 posto u prvom tromjesečju.

'U prvom tromjesečju ove godine globalna je recesija postala ozbijnija, sa slabijim rafinerijskim i petrokemijskim maržama i volatilnim kretanjem tečaja', komentirao je predsjednik i glavni izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi.

Analitičari portala Portfolio.hu vjeruju da će rezultati izazvati navalu prodavatelja na dionice MOL-a danas na Budimpeštanskoj burzi. Razlog je tome i činjenica da je u posljednja dva dana dionica snažno uzletjela na krilima informacije o ulasku u operacije u Kurdistanu, što zapravo znači i MOL-ov ulazak u projekt Nabucco.