GLASILO HGK

Privredni vjesnik neće više izlaziti?

26.09.2012 u 16:00

Bionic
Reading

Desetak zaposlenika Privrednog vjesnika, tjednika u vlasništvu Hrvatske gospodarske komore (HGK) početkom tjedna je prihvatilo otpremnine nakon što im je direktor Nikola Baučić, inače nećak Nadana Vidoševića poručio da je neizvjesno hoće li nakon Nove godine za njih biti posla

Do kraja tjedna izjasnit će se i preostali zaposlenici, a kako neslužbeno doznajemo, posao će zadržati direktor, grafičar, dvoje urednika i novinara, pa se pretpostavlja da će Privredni vjesnik zadržati samo svoje elektronsko izdanje, u formi web biltena.

'Prilagođavajući se tržišnoj situaciji odlučili smo racionalizirati troškove u svim segmentima poslovanja pa tako i u listu Privredni vjesnik. No, Privredni vjesnik jest i ostat će glasilo gospodarstva', odgovorili su tportalu iz HGK na pitanje o budućnosti lista koji je zapošljavao 25 ljudi.

Privredni vjesnik je najstariji hrvatski poslovno-financijski tjednik, osnovala ga je Privredna komora Zagreb 1953. godine, a devedesetih ga je privatizirao Ante Gavranović. Ponovo ga je otkupila HGK 2006. godine i povjerila upravljanje Nikoli Baučiću - nećaku šefa Komore Nadana Vidoševića.

Ranije se tiskano izdanje Privrednog vjesnika besplatno dijelilo svim članicama HGK, no zadnjih se godina broj tiskanih primjeraka smanjivao, a sadržaj se sve više distribuirao u elektronskom obliku kao web bilten.

List je imao prihode od 10,2 milijuna kuna koji su uglavnom dolazili od same Komore, na plaće zaposlenika potrošili su oko 4,1 milijuna kuna, a najveća su stavka u rashodima 4,4 milijuna kuna koje je otišlo na vanjske troškove – telefon, struju, plin, grafičke usluge i honorare. Privredni je godinama poslovao s gubitkom, najveći je od gotovo 3 milijuna kuna bio 2009. godine, no lani su završili u plusu od 150.000 kuna.

Uoči osvajanja novog, petog mandata Nadana Vidoševića, zaredale su priče o desetljećima njegove rastrošne vladavine, brojnom osoblju na Roosveltovom trgu i zapošljavanju njegovih nećaka. Zbog pritiska poslovne zajednice koja se pitala gdje završe stotine milijuna kuna koje godišnje prikupe od svoji članica, HGK je odlučila sniziti doprinose i članarinu. Ipak, sjenu na potez izazvale su pritužbe da je riječ o administrativnoj podvali jer su prebacujući veliki broj tvrtki u višu kategoriju, zapravo im povećali godišnja davanja.

Ostane li Privredni samo u elektronskom obliku, bit će to drugi web bilten HGK, jer je jedan prije nekoliko mjeseci pokrenuo Bruno Lopandić, nekadašnji glavni urednik Vjesnika, nakon što je imenovan na savjetničku poziciju u Komori.