GODINE NISU PRESUDNE

Radni staž bit će dovoljan za punu mirovinu

Bionic
Reading

Životna dob i dalje će biti najvažniji uvjet za odlazak u punu starosnu mirovinu, ali u predstojećoj mirovinskoj reformi Vlada namjerava ispraviti nepravdu prema radnicima s punim radnim stažem, a nedovoljnim brojem godina života

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Vlada će izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju, koje planira donijeti 2013., ponovno uvesti institut punog staža. Prema neslužbenim informacijama iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava, razmatraju se dva modela.

Prema jednome, pravo na punu starosnu mirovinu imali bi svi radnici sa 42 ili više godina staža neovisno o godinama života, a drugi bi model pretpostavljao stjecanje prava na starosnu mirovinu sa 62 godine ako radnik pritom ima najmanje 40 godina staža.

Iako se po tom drugom modelu, prema važećim zakonskim odredbama, ostvaruje pravo na prijevremenu mirovinu, ta se mirovina, zbog velikog broja godina staža, ubuduće ne bi umanjivala, odnosno penalizirala.

'Godine života će i dalje biti glavni uvjet za odlazak u mirovinu. Ono o čemu se razmišlja je da se za ljude koji su počeli ranije raditi, odmah poslije završene osnovne škole i nakon 40 godina rada još nemaju 65 godina života, omogući raniji odlazak u punu mirovinu', potvrdio je ministar Mirando Mrsić najavljene promjene u mirovinskom sustavu u radijskoj emisiji Hrvatskog radija 'U mreži prvog'.

Navedene izmjene stručnjak za radno i socijalno pravo Željko Potočnjak nazvao je vraćanje na staru promašenu koncepciju. 'U mirovinskom sustavu troškovi mirovinskog sustava su uglavnom u funkciju produženja očekivanog vijeka trajanja života. U tom smislu, dob za mirovinu se mora prije svega vezati uz starost, a ne uz staž', smatra Potočnjak.

Ministar Mrsić osvrnuo se i na moguće produljenje životne dobi za odlazak u mirovinu. 'Europa je podigla dob za odlazak u mirovinu, nas to isto čeka, ali mi moramo shvatiti da je produljenje naše životne dobi puno manje nego što je u Europi', rekao je Mrsić.