NOVI ŠEF VRANA

'Samo dio radnika RIZ-a ne radi, i to su sami izabrali'

24.09.2012 u 15:20

Bionic
Reading

Oko dvije stotine radnika RIZ Odašiljača okupljeno je ispred tvornice u Božidarevićevoj ulici u Zagrebu u znak solidarnosti sa suspendiranim kolegama kojima je jutros zabranjen ulazak u tvornicu, dok Uprava RIZ-a ističe da neće odustati od suspenzija navodeći kao razlog istragu štetne djelatnosti suspendiranih radnika tijekom proteklih mjeseci.

Nakon što su jutros zaštitari, koje je angažirala Uprava, onemogućili ulazak u tvornicu 12 zaposlenih, mahom sindikalnih povjerenika, članova Radničkog vijeća i udruge branitelja, održan je sastanak sindikata i Uprave na kojem je sindikat ponudio povratak na posao svih prosvjednika u zamjenu za ukidanje suspenzija, ali Uprava je to, prema riječima predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske Vedrana Dragičevića, odbila.

Radnici su stoga pred izborom - nastaviti odbijati ulazak u tvornicu i tako pritiskom izboriti povratak suspendiranih na posao, što sa sobom nosi rizike i neizvjesnost, ili se vratiti na posao i pravnim putem osporavati suspenzije kao i legalitet nove uprave.

Predsjednik Uprave RIZ Odašiljača Kamilo Vrana u telefonskom razgovoru za Hinu rekao je da je cilj nove Uprave opstanak tvornice uz što veći broj zaposlenih. On poziva radnike, koji samovoljno nisu na poslu, da se vrate na radna mjesta, što je važno zbog ispunjavanja ugovora koje je RIZ sklopio s naručiteljima.

Upitan za razlog suspenzije skupine radnika, rekao je da su to ozbiljna kršenja zakona proteklih mjeseci zbog čega je potrebno detaljno ispitati činjenice.

Suspendirani radnici su prema Vraninim riječima proteklih mjeseci nezakonito sprječavali Upravu i Nadzorni odbor u radu.

Svo vrijeme suspenzije ti će radnici biti u radnom odnosu i primati plaće. Pravno, riječ je o privremenoj mjeri udaljavanja s radnog mjesta, a kad se utvrde razmjeri štete koju su suspendirani počinili, znat će se koje će mjere prema njima biti poduzete, kaže Vrana.

Na pitanje što će se dogoditi nastave li radnici odbijati dolazak na posao, kazao je da dio radnika i sad radi, a da su oni koji nastave odbijati raditi "sami izabrali".

Dodaje kako ne postoji mogućnost odabira raditi ili ne bez konzekvenci za takav izbor, jer je riječ o obvezi iz ugovora o radu.