DODATNE KONZULTACIJE

Vlada skinula točku za uvođenje izvozne carine na pšenicu, ječam…

20.09.2012 u 17:08

Bionic
Reading

Vlada RH je s dnevnog reda današnje sjednice izbacila točku vezanu za uvođenje izvozne carine na pšenicu, ječam, kukuruz i soju te izmjene uredbe o carinskoj tarifi za 2012. godinu

Prema riječima Tihomira Jakovine, resornoga ministra, uredba je povučena radi dodatnih konzultacija.

'To je samo privremeno povučeno i nakon toga uredba će ponovo doći na Vladu', kazao je Jakovina.

Vlada je također donijela i set mjera kojima se regulira tržište otkupa i skladištenja voća i maslinova ulja. Prema ministrovim riječima, set mjera je težak 113 milijuna kuna i nije donesen samo zbog elementarnih nepogoda, već prije svega za uređenje tržišta.

'Kada govorimo o mjerama za oslobođenje plaćanja dijela naknade za zakup i koncesiju poljoprivrednog zemljišta, ona je vrijedna 16,5 milijuna kuna. To je onaj dio od 25 posto, odnosno 50 posto koji se uplaćuje u državni proračun. Uz tu mjeru sugerirali smo i jedinicama lokalne samouprave da se odreknu svoga dijela i to su direktno sredstva koja plaćaju poljoprivredni proizvođači. I jedna i druga mjera su pokušaj da se ublaže efekti izazvani elementarnim nepogodama', kazao je Jakovina.

Ministar je naveo kako to nisu sve potpore te je već proveden cijeli niz mjera koje nisu trebale ići na Vladu.

'Radi se o 400 milijuna kuna potpora za ovu godinu koje su u cijelosti isplaćene. Cijeli sustav je pripremljen da potpore za proizvodnu 2012. započnu s isplatom početkom 2013. što je prvi put u ovom modelu', zaključio je Jakovina.