PROSVJED U ZAGREBU

'Za propast Gredelja krivi su Vlada i HŽ'

20.09.2012 u 17:20

Bionic
Reading

Radnici Tvornice željezničkih vozila Gredelj današnji su prosvjed započeli ispred starog pogona Gredelja u Trnjanskoj u lici, odakle su krenuli prema upravnoj zgradi Hrvatskih željeznica u Mihanovićevoj ulici, a potom prema sjedištu Vlade na Markovu trgu.

Radnici prosvjeduju protiv smanjenja broja zaposlenih i podjele tvrtke na dva dijela kao i protiv otvaranja stečaja, a brojni prosvjednici, uz zvižduke i povike te transparente, prozivaju članove Vlade za propast Gredelja a Upravu HŽ-a pozivaju na odlazak.

Gredelj bi, prema planovima uprave i vlasnika - HŽ Putničkog prijevoza, trebao biti podijeljen na dva društva - Gradnju vozila i Tehničke servise u kojima bi ukupno radilo nešto više od 700 radnika. Trenutno je u Gredelju 1.465 zaposlenih.

Za sindikate je prihvatljiv model s jednom tvrtkom i dvije organizacijske jedinice, a ne podjela na dvije tvrtke.

Sindikati prihvaćaju smanjenje broja zaposlenih, ali ne za više od sedam stotina. Po njihovom mišljenju, broj radnika mogao bi biti smanjen na 1.100 do 1.150.

Za teško stanje u Gredelju okrivljuju Vladu i vlasnika, HŽ Putnički prijevoz.

Uprava Gredelja je Trgovačkom sudu ovaj tjedan podnijela prijedlog da utvrdi jesu li ispunjeni uvjeti za otvaranje stečajnog postupka s preustrojem. Stečaj s preustrojem Uprava smatra jedinim rješenjem kojim bi se kroz restrukturiranje spriječilo daljnje propadanje tvornice i osigurala radna mjesta određenog broja ljudi.

Ukupne obveze Gredelja prema bilanci iz prvih šest mjeseci ove godine su 515 milijuna kuna. Dugovi prema dobavljačima sredinom ove godine iznosili su 127 milijuna kuna, a porezni dug 33 milijuna kuna.

Gredeljevi prihodi u prvom polugodištu iznosili su 167 milijuna kuna, a rashodi 190 milijuna kuna.