ŠEĆERANE U PROBLEMIMA

Ministar Jakovina dogovara rješenje 'šećerne krize' na istoku

14.09.2012 u 18:43

Bionic
Reading

Zabrana izvoza pojedinih poljoprivrednih proizvoda iz Srbije, prije svega šećerne repe, soje i suncokreta, koja bi značajno mogla pogoditi proizvođače šećera u Hrvatskoj jer dio hrvatskih šećerana već godinama ugovara proizvodnju s vojvođanskim poljoprivrednicima, bila je jedna od tema neformalnog sastanka ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine i njegovih kolega iz regije. Na sastanku održanom u Biogradu na Moru najavljeno je moguće pozitivno rješenje

'Od Gorana Kneževića, ministra poljoprivrede u vladi Srbije, dobio sam informacije o spremnosti da se iznađe rješenje kako bi se ta neugodna situacija riješila na kvalitetan način jer je riječ o ugovorenoj proizvodnji. Predloženo je da se površine i količine, avansirane u samom ciklusu proizvodnje, izuzmu iz uredbe o zabrani izvoza sirovina, konkretno suncokreta, šećerne repe i soje', potvrdio je ministar Tihomir Jakovina novinarima koji prate 59. Svjetsko natjecanje orača u Biogradu na Moru.

Potvrdio je kako 'spremnost srbijanske strane postoji' te izrazio nadu kako će tamošnja Vlada već na današnjem ili zasjedanju idućega tjedna donijeti odluku koja će olakšati proizvodnju šećera hrvatskim proizvođačima. 'Poslali smo i dokumentaciju iz koje je vidljivo kako se radi o proizvodnji ugovaranoj svih ovih godina', kaže Jakovina.

Osječka šećerana, kako podsjeća Glas Slavonije, ima dugogodišnju suradnju nu proizvodnji šećerne repe s nekoliko tvrtki iz Srbije. Suradnja je, podsjeća osječki dnevnik, rezultat činjenice da u Vojvodini postoje dostatne površine kvalitetnog zemljišta, mogućnost navodnjavanja, tradiciju proizvodnje šećerne repe te su relativno blizu Osijeku.

Konkretno, osječka šećerana ove je godine ugovorila proizvodnju šećerne repe u Vojvodini na približno 3.000 hektara, dok su sve hrvatske šećerane na tom području ugovorile proizvodnju na 8.000 hektara, što je 12 posto površina zasijanih šećernom repom u Vojvodini.

U paradoksalnom situaciji, ako se ništa ne promijeni, mogla bi se naći Tvornica šećera Osijek, koja u Vojvodini ima vlastitu proizvodnju šećerne repe, pa bi na izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Hrvatsku, odnosno svoje repe, morali platiti carinu.

Ministar Jakovina domaćin je svojim kolegama iz Jugoistočne Europe na Svjetskom natjecanju u oranju koje, uz Ministarstvo poljoprivrede, u Biogradu na Moru organiziraju Svjetska oračka organizacija i Hrvatska udruga za organiziranje natjecanja u oranju.