JAVILO SE ŠEST TVRTKI

Čačić je bio u krivu, RWE ne želi graditi Plomin

14.09.2012 u 13:45

Bionic
Reading

Njemačka kompanija RWE neće sudjelovati u predkvalifikacijskom krugu u kojem će se obaviti uži izbor zainteresiranih za ulazak u strateško partnerstvo s HEP-om u projektiranju, izgradnji i upravljanju novom jedinicom termoelektrane Plomin C, ali spreman je pružiti podršku projektu u obliku tehničkog know-howa, priopćeno je danas iz RWE-a

Odluka o nesudjelovanju u predkvalifikacijskom krugu je većim dijelom posljedica prilagodbi u RWE-ovoj strategiji vezanoj uz strukturu europskog portfelja elektrana te trenutačnih kapitalnih ograničenja, kaže se u priopćenju RWE-a.

'Odluka RWE-a da ne investiraju u termoelektranu na ugljen pokazuje da ne vide financijsku korist od tog projekta, tj. da nisu spremni preuzeti financijske posljedice takvog ulaganja, što bi trebao biti pokazatelj svima da termoelektrane na ugljen jednostavno nisu više isplative', reakcija je Zelene akcije.

Ističu i kako odluka RWE-a pokazuje da su sve izjave Radimira Čačića i Ministarstva gospodarstva bile loš pokušaj obmanjivanja javnosti.

Čačić je tvrdio da je RWE prva tvrtka koja je iskazala interes za gradnju Plomina C.

Kako se navodi, RWE je, kao dugogodišnji HEP-ov partner u termoelektrani u Plominu, primio na znanje objavu poziva za iskazivanjem interesa za strateško partnerstvo s HEP-om u projektiranju, izgradnji i upravljanju novom jedinicom termoelektrane Plomin C, a koji traje do danas, 14. rujna.

RWE ispunjava sve natječajne uvjete i spreman je projekt podržati sa svoje sadašnje pozicije dioničara TE Plomin d.o.o. te kao kompanija s iskustvom i znanjem u realizaciji projekata velikih elektrana te vrste u Europi, navodi se u priopćenju.

'RWE je, međutim, donio odluku da neće sudjelovati u predkvalifikacijskom krugu u kojem će se obaviti uži izbor zainteresiranih za ulazak u strateško partnerstvo. Odluka je većim dijelom posljedica prilagodbi u RWE-ovoj strategiji vezanoj uz strukturu europskog portfelja elektrana te trenutačnih kapitalnih ograničenja', ističu iz te kompanije.

Dodaju kako je RWE-u dobro poznata sve teža situacija u proizvodnji energije za temeljne potrebe u Hrvatskoj kao i uloga koju bi u tom kontekstu imala nova elektrana u Plominu. 'Zbog toga je RWE izrazio zanimanje da projekt podrži djelujući kao HEP-ov zastupnik – tehnički savjetnik u projektu, tako što će voditi brigu o upravljanju i održavanju objekta te dobavljanju energenta i prodaji proizvedene električne energije', zaključuje se u priopćenju.

Inače, njemački je RWE partner HEP-a u termoelektrani Plominu 2. Naime, tvrtka TE Plomin d.o.o, koja je vlasnik TE Plomin 2, mješovito je društvo u vlasništvu 50 posto RWE Powera i 50 posto HEP-a d.d., a s tom tvrtkom HEP Proizvodnja d.o.o. ima dugogodišnji ugovor o vođenju i održavanju TE Plomin 2 (bloka B).

HEP je danas priopćio kako je istekao rok za iskazivanje interesa za partnersku suradnju na izgradnji i upravljanju TE Plomin C. Interes je iskazalo šest tvrtki, a za koje u HEP-u ocjenjuju da su sposobne u partnerstvu doprinijeti ispunjenju poslovnih interesa i unaprjeđenju stručnih i poslovnih kompetencija HEP-a.

Do 28. rujna napravit će se popis potencijalnih partnera kojima će biti upućen poziv za dostavu obvezujućih ponuda do kraja ove godine. Odabir strateškog partnera obavit će se u skladu s objavljenim kriterijima, posebno vrednujući razinu udjela domaćih tvrtki u projektu, priopćili su iz HEP-a.