STAND BY ME

MMF odobrio Srbiji 2,9 milijarde eura

16.05.2009 u 09:37

Bionic
Reading

Odbor ravnatelja Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je Srbiji 'stand by' aranžman u visini od 2,942 milijardi eura za jačanje deviznih rezervi i tečaja nacionalne valute, javili su u subotu beogradski elektronički mediji, pozivajući se na priopćenje MMF-a

Aranžman se odnosi na razdoblje do travnja 2011. godine, a odlukom je predviđeno da Srbija može odmah dobiti 788 milijuna eura.

Odbor ravnatelja MMF-a naveo je kako su ta sredstva namijenjena kao potpora programu ekonomskih mjera srbijanske vlade za prevladavanje negativnih posljedica svjetske gospodarske krize.

Prema najavama srbijanskih dužnosnika, Srbija će u 2009. godini moći koristiti ukupno 2,1 milijardu eura odobrenog kredita, dok je ostatak planiran za 2010. godinu.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) postigla je 26. ožujka ove godine, nakon desetodnevnih pregovora sa srbijanskim vlastima u Beogradu, sporazum o kreditnom "stand by" aranžmanu od tri milijarde eura, predviđen za razdoblje do 2011. godine.

Guverner srbijanske Narodne banke Radovan Jelašić rekao je tom prilikom da se aranžmanom s MMF-om predviđa ozbiljno smanjenje javne potrošnje i najveće prilagođavanje državnog proračuna od početka tranzicije.

Od 2000. godine MMF je Srbiji dobrio tri financijska aranžmana vrijedna oko 1,4 milijarde dolara, pri čemu su svi otplaćeni, a posljednji, 15-mjesečni aranžman "iz opreza" od 520 milijuna dolara, odobren je sredinom siječnja 2009. godine, a potom revidiran 26. ožujka, kada je postignut sporazum o svoti od tri milijarde eura.