NAFTNI BIZNIS U REGIJI

MOL želi preuzeti slovenski Petrol

12.09.2012 u 12:01

Bionic
Reading

Mađarski MOL potvrdio je interes za preuzimanje slovenskog Petrola, dok ruski Lukoil zasad opovrgava interes, piše Finance

MOL je prije godinu dana preuzeo 19 benzinskih postaja Tuš Oila tako da bi u slučaju njegova preuzimanja Petrola na slovenskom tržištu praktički postojala samo dva igrača - MOL i OMV, koji je također ponuđen na prodaju.

Mađarska kompanija u Sloveniji trenutačno ima 37 benzinskih postaja. Namjera MOL-a jest ostvariti udio od bar 10 posto maloprodajnog tržišta u Sloveniji u sljedećih nekoliko godina.

Prodajni konzorcij u kojem su osim NKBM-a i Istrabenz, Nova ljubljanska banka, Hypo, UniCredit i Gorenjska banka, drži 18,3 posto vlasništva Petrola. Postupak prodaje za te vlasnike vodi Deloitte.

Prodajnome konzorciju mogli bi se pridružiti i drugi vlasnici. Navodno je zainteresiran svoj udjel prodati i Dari Južna koji drži između 10 i 15 posto vlasništva Petrola.

Najveći vlasnici su se o mogućnosti zajedničke prodaje već počeli dogovarati i s državom koja preko Kapitalske družbe (Kad) i Slovenske odškodninske družbe (Sod) ima u vlasništvu 28-postotni udjel u Petrolu.